Gerard Monté

Fotograaf

Vincentiushuis Havenstraat - sociaal restaurant 't Anker zoekt vrijwilligers - 30 juli 2017

Vincentiushuis Havenstraat - sociaal restaurant 't Anker zoekt vrijwilligers - 30 juli 2017


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /home/public/sites/www.gerarddenbosch.nl/images/20170729-vincentius-anker


Vincentius in Nederland werd in 1847 opgericht met onder meer een kookgelegenheid -een "spijskokerij"- voor armen.
In Den Bosch, waar nu ook het hoofdkantoor van Vincentius gevestigd is, heeft de organisatie naast een tweedehandswinkel in de Havenstraat bij het station ook een sociaal restaurant, ´t Anker genaamd.
Vrijwilligers koken en serveren daar een volledige warme, eenvoudige maar voedzame, maaltijd voor mensen die dat -tijdelijk- nodig hebben. Er is elke keer een ander menu met soep, hoofdmaaltijd en toetje.
Het is gesloten op zaterdag en op dinsdag.
Vijf dagen in de week kunnen de maximaal 30 gasten daar terecht voor een zeer laag bedrag. De vrijwilligers die koken kunnen opgeven wat zij gaan maken en wat voor ingrediënten ze nodig hebben. Die worden centraal ingekocht. Soms krijgt het restaurant ook voedsel, b.v. een krat courgettes. Het eten is altijd van verse producten gemaakt en wordt ´s middags bereid. Enkele vrijwilligers koken en andere dekken de tafels en serveren het eten aan de gasten. Bij binnenkomst -tussen vijf en half 6- wordt betaald. De meeste gasten hebben een vast plekje. Ze kennen elkaar en de vrijwilligers. Er hangt een ontspannen sfeer, er worden grappen gemaakt en er wordt gevraagd naar afwezigen. Nu lag er een moeder in het ziekenhuis en daar werd een kaart voor getekend, door de bezoekers én door de vrijwilligers.
De vrijwilligers die koken en die serveren zorgen er ook voor dat alles in de afwasmachines gaat en schoon is voor de volgende dag. Om 19 uur is het weer klaar.
Men zoekt nog vrijwilligers die 1 keer per week, eventueel vaker, mee willen helpen met dit belangrijk en dankbaar werk.
Wethouder Paul Kagie prees bij de heropening na de renovatie van het pand de instelling maar vooral de vrijwilligers die het hem toch maar doen.

De personen op de foto's hebben toestemming gegeven om gefotografeerd te worden.
zie ook de foto's van de verbouwing en van de heropening.
en van de verdeling van de opbrengst van de boekenbeurs 2015.
en van de boekenbeurs in 2016  en in 2017.
zie ook de foto's van de kerstproeverij 2016

Meer informatie over Vincentius Den Bosch en de jaarlijkse boekenbeurs vindt u hier
info over VincentiusNederland, gevestigd op het Emmaplein 15
©2017 Gerard Monté