Gerard Monté

Fotograaf

Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten - 9 maart 2018

Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten - 9 maart 2018

DSC08968- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08969- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08970- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08971- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08972- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08973- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08976- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08978- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08982- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08983- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08984- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08988- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08990- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08994- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
DSC08995- Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten- 9maart2018 - foto GerardMontE web
01/15 
start stop bwd fwd


Het Maria-beeld in de Sint-Jan gaat de kerk voor een week verlaten. Dat is in 165 jaar niet eerder voor gekomen. Een enkele keer ging het beeld 's avonds en 's nachts naar de bouwloods voor klein herstel. maar overdag was het dan altijd weer aanwezig.
Bij de jaarlijkse bidtocht in mei wordt het beeld buiten rondgedragen op de route die het ooit gevolgd zou hebben om in de kathedraal te komen.

Na de verovering van 's-Hertogenbosch in 1629 werd voor vernieling van het beeld gevreesd en daarom werd het in 1641 naar Brussel gebracht en daar in een kerk geplaatst. Na de Franse inname van de stad (1794) en de teruggave van de Sint-Jan aan de katholieken was er een sterke wens het Maria-beeld terug naar Den Bosch te halen. Dat lukte uiteindelijk in 1853.
Het boek van Marianne Keser 'Anna van Hambroeck' gaat hierover. *

Het Maria-beeld staat in een eigen kapel in de kathedraal waar dagelijk gemiddeld 1000 kaarsjes opgestoken worden voor Maria.
Daarmee is het de drukstbezochte bedevaartplaats van Nederland.
Maar nu gaat het voor ruim een week weg voor restauratie. En is op paaszaterdag weer terug.
Dat werd verteld op een persconferentie die georganiseerd was door de Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch (niet te verwarren met de 700 jaar oude Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in de Hinthamerstraat).
Aanwezig waren de proost (voorzitter) Monique van Dongen-Kok, bestuurslid Ruud Dirriwachter, thesauriër (penningmeester) en voorzitter van de restauratiecommissie Ted Sanders, in aanwezigheid van plebaan Geertjan van Rossem. Deze broederschap, heropgericht in 1830, heeft als doel de devotie voor Maria te bevorderen.

Het beeld (ontdekt in 1380) verlaat op 22 maart de kerk en gaat naar een atelier in Maastricht. Daar wordt het o.a. van vuil en roet ontdaan, losgelaten verf wordt vastgezet en beschadigingen worden hersteld. Ook wordt met röntgen gekeken naar de staat van het hout. Op de website van de Broederschap wordt straks dagelijks verslag van de vorderingen gedaan. Of het originele beeld nog in de bidtochten rondgedragen kan worden zal van de uitkomst van dit onderzoek afhangen.
Voor de kosten van het onderzoek worden er replica's gemaakt. Met een 3D-rondomscanner zijn opnames vervaardigd zonder dat het beeld aangeraakt hoefde te worden. Van die opnames worden exacte kleine en grote reproducties gemaakt en verkocht.
Een kleine replica (alleen met houtverf) gaat 50 euro kosten. Er zijn ook beschilderde (gepolychromeerde) kleine en grote versies te koop voor 1000 euro. Dat is omdat het precies beschilderen zoveel tijd (handwerk) kost.

De kapel is in die week gesloten, er komt geen kopie te staan, de troon blijft leeg.
Aan het hek komt een bord te hangen met informatie over de afwezigheid en de mogelijkheid de restauratie te ondersteunen door de aanschaf van een replica.

*Over de vondst van het beeld in 1380 schreef Marianne Keser in 2000 het historisch verantwoord boek Lieve Vrouwe, sij waert verheven Tshertogenbossche. In dit boek vindt werkjongen Thijske in een loods bij de Sint-Jan in aanbouw een blok hout dat hij in tweeën gaat kappen om het op te stoken, het hout wordt herkend als een beeld van Maria en in een kapel gezet.
Bij het beeld staat altijd het Mirakelboek waarin over die vondst verteld wordt en over de wonderen die rond dit beeld hebben plaats gevonden. Het bevat een in 1622 gevonden rijmkroniek over die wonderen en andere teksten. Het gedicht is geschreven door Ioannez Rvermvnt van Boekovt (Jan Roermond). Bij het boek Lieve Vrouwe van Marianne Keser zat een losse uitgave met de geannoteerde tekst van het Maria-gedicht.
In de reeks Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland (van stg. Zuidelijk Historisch Contact) zijn alle teksten van  het Mirakelboek met uitgebreide toelichting tweemaal uitgegeven, een keer in de beige kleur van de reeks (1978) en een keer met een blauwe kaft.


informatie Broederschap
©2018 Gerard Monté