Maandelijkse poëzie-avond in de Hangop - 2019 dl. 1 - WillemTweeFabriek - 9 januari 2019 ev
Maandelijkse poëzie-avond in de Hangop - 2019 dl. 1 - WillemTweeFabriek - 9 januari 2019 ev
+ 13/2 tweede poëzie-avond gepresenteerd door Renk van Oyen + 13/3 poëzie-avond Hongerwoord
+ 10/4 poëzie-avond Klankmuil + 8/5 vijfde poëzie-avond Galmbak! + 12/6 Kopstemmen
+ 10/7 Letterbekken - Zomerzwoele Dichterstuin aan de Pelssingel
De maandelijkse poëzie-avonden op de tweede woensdag van de maand vinden plaats in de Hangop van Willem Twee in de voormalige Willem 2 Fabriek, Boschdijkstraat. Aanvang 19.30u
2018
+ 12/12 - Doeko L.'s Droevige December Dichtavond
zie 2018
2019
+ 9/1 avond gepresenteerd door Renk van Oyen
met
- Kevin Groen uit Amsterdam die in het Engels dicht en zijn gedichten op licht-theatrale wijze voordraagt uit het hoofd. Hij schrijft over thema's als zelfmoord (Do you think suicide is selfish?) seksime (You fight like a girl - themn you didn't see my sister), feminisme, en over hoe het is iets gezegd te krijgen over zijn uiterlijk ("you are attractive for an Asian"). Het Engels is goed te volgen en waar dat niet is blijft de voordracht toch boeien.
Het licht in de Hangop was vreemd van kleur ookal was de spot geen led zoals tegenwoordig vaak is. Gelukkig viel het blauwfilter tijdens de voordracht van Valerie uit de spot en kleurden de mensen weer gewoon.
- Bas Maris, van Theater Blauw, met eenvoudige maar gevoelige obeservaties,
- Valerie Saoirse met mooie poëzie, veelal voor een (imaginaire) geliefde,
- Els de Groen, schrijfster en oud-Europarlementslid, in die laatste hoedanigheid hield ze zich bezig met maatschappelijke zaken, oa vluchtelingen en mensenrechten. Uit haar bundel Wakker vallen las ze een aantal gedichten voor, maar ook het langere gedicht over een jongetje dat speelt met zijn vriendjes en contact met een oudere vrouw heeft maar op een dag verdwenen lijkt: "uitgezet".
Op avonden als deze hoor je een interessante verscheidenheid aan poëzie, soms geven voordragers een te lange inleiding waardoor het gedicht een beetje wegvalt. Een goed idee is het een (kort) gedicht nog een keer voor te dragen (zoals bij haiku gebeurt) zodat het beter beklijft bij de luisteraar, of het in de tweede ronde nog een keer te lezen.
Tussen die twee rondes is er een open podium en daar lazen elk twee gedichten: Stanislaus Jaworski, Gerard Scharn, en Emiel Bootsma. De laatste reageerde heel kort (geen foto daardoor) met een limerick op een gedicht van Stanislaus over de Nashville-verklaring die ook in Nederland ondertekend is door de SGP en een aantal dominees.
Stanislaus las voor Els de Groen een aangepaste (feministische) versie voor van het Zuid-Afrikaanse liedje "Je moet niet treur niet", Els had enkele regels in die taal gebruikt in een gedicht.
Gerard Scharn las een gedicht met veel Indische termen en een met een liefdesverklaring aan de stad Utrecht.
De afwisseling van gesproken taal met gezongen is mooi.
Bas van de Ven en Ramon Chartrer [spr: Schjartree], studenten van de KTA, zorgden voor de muzikale intermezzi.
Bas zong oa een lied over de Vlaamse schilder Sam Dillemans waarin hij zich helemaal voorstelde hoe de schilder met de verf op het doek bezig was. Een een lied over een tekenaar -die hij zelf zou willen zijn maar hij kan niet tekenen- die alle tekeningen in zijn kamer langzaamaan vervangt door portretten van "haar". En over een meisje dat op straat lastig gevallen wordt waarbij de ik figuur niets doet (nog vol van de zojuist bezochte opera) en zich daar schuldig over voelt.
Ramon zong zijn inmiddels bekende nummer over het meisje van kassa vijf en alle mannen die bij haar de boodschappen willen afrekenen. Daarvoor kroop hij met piano en al het publiek in, richting Jara, van wie hij de naam in het liedje opnam.
Samen zongen Bas en Ramon een lied van Maarten van Roozendaal 'Christoffel' waarin twee personen op een tot in details beschreven reis gaan om een geliefd persoon te bezoeken.
Ramon en Bas studeren deze zomer af en zijn beschikbaar voor optredens, bv in huiskamers.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 13/2 tweede poëzie-avond gepresenteerd door Renk van Oyen,
ontwerp van het logo Joni de Groot,
met Jonathan Griffioen ( bundel Gedichten met een Mazda 626), Rellie Telg met ondersteuning -en samenwerking- door gebarentolk Angelique Donkers, Ome Thijs Gothcomedy ("Een vol gepierced schreeuwend stuk tuig of een ideale schoonzoon?").
Op het open podium Gerard Scharn, Willem Adelaar, Ria Smit, Stanislaus Jaworski, Dylan van de Wal, ... .
Na de pauze trad Lev Avitan op met zijn maatschappij- en cultuurkritische voordrachten, begeleid door Yasin Genç.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 13/3 derde poëzie-avond gepresenteerd door Renk van Oyen,
die vertelde dat hij bezig is met de organisatie voor de verkiezing van de stadsdichter van Den Bosch. In september en november komen er rondes met aanmeldmogelijkheid (sluit 16 mei), een publieksjury en een vakjury.
[aanvulling 3/8 zie de aparte pagina Stadsdichter]
Op deze avond "hongerwoord" traden op: Jolande van Lith kunstenares uit Den Bosch, Willem Adelaar uit Eindhoven, Michelle Timmermans, Rick Kewal Gademann die begeleid werd door violiste Xiaoling Huang die ook solo speelde, oa een oud Chinees liedje.
Ismene speelde muziek op de piano en zong daarbij haar teksten. Op het open podium lazen Gerard Scharn en de presentator enkele gedichten.
Jolande van Lith las uit haar nieuwe bundel Twee blikken gele verf & eigen zinnen, Willem Adelaar las Ars profetica, en Kent u dit? ("Ik ken deze tijd niet"), Michelle Timmermans las uit Mijn werkelijkheid, Rick Kewal Gademann droeg gedichten voor uit het hoofd en zong er ook enkele. Gerard Scharn las "Sjaan dat was kantje boord", "vreemdeling op de veluwe" en "voor Kálmán" (cimbalon-speler die op de Boulevard optrad).
Voordracht van Willem Adelaar is ook te vinden op internet .
©2019 Gerard Monté
-----
+ 10/4 vierde poëzie-avond gepresenteerd door Renk van Oyen
Poëzie-avond met de naam 'Klankmuil' traden op Willem Adelaar uit Eindhoven, Joz Knoop uit Rotterdam (met oa gedichten in de vorm Jozonet), de 'dakloze [maar niet geruisloze*] dichter' Hilmano van Velzen uit Amsterdam. De aangekondigde Daniël Vis moest wegens omstandigheden verstek laten gaan maar komt een volgende keer.
Op het open podium lazen dichter en muzikant Gerard Scharn, Stanislaus Jaworski, Ria Smit, Doeko L., Valerie vd Koppel, Julius Drijfzand zu Schlamm, Esther Verschure. Ze droegen allemaal 2 gedichten voor.
Annemarie Brijder zong een aantal van haar Nederlandstalige liedjes die door woordspelingen een poëtische inslag hadden maar ook een licht-humoristische blik op zaken uit het dagelijks leven. Titels: Nooit alleen, Hoop, Evenwicht, Ik kom, Ik ben er klaar mee, Een mooie zondagmiddag in de kinderboerderij.
Ze heeft zowel een Nederlandstalige website als een Franstalige voor haar chansons.
[*Hij kwam binnen met hardstampende hakken tijdens het optreden van Joz Knoop en begroette luidruchtig enkele bekenden en begon in het tweede deel van de avond poëziekaarten uit te delen tijden het het optreden van Joz die hem daarop terecht terecht wees. Zijn relaxte houding was wel populair bij het publiek. ]
Organisator en presentator Renk van Oyen kondigde voor het nieuwe seizoen een nieuwe locatie aan.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 8/5 vijfde poëzie-avond gepresenteerd door Renk van Oyen - Galmbak !
met oa merlijn Huntjens
met muziek van Water en Wijn
©2019 Gerard Monté
-----
+ 12/6 Kopstemmen
met de vier kandidaat-stadsdichters Friso Woudstra, Marion Kerkhof, Jeanine Hoedemakers, Doeko L
en open podium
optredens in de Hangop en in een paar ateliers op de tweede verdieping van de Willem Twee-fabriek.
...
[aanvulling 3/8 zie de aparte pagina Stadsdichter]
©2019 Gerard Monté
-----
+ 10/7 Letterbekken - Zomerzwoele Dichterstuin aan de Pelssingel
in een tuin aan de Pelssingel - met regen
Uit diverse plaatsen in Nederland en België waren dichters aangereisd om hun stem te laten horen, tegen het getik van de regen in.
Over de Aa kwamen bootjes langs varen.
©2019 Gerard Monté
De volgende keer is 8 januari 2020, dan gaat het poëziepodium Letterbekken weer door in het Brouwerscafé op de Tramkade.
info letterbekken
aanvang 19.30u (zaal open 19u)
zie ook 2018 deel 1 en deel 2
©2019 Gerard Monté
Op woensdagavond was er elke week een activiteit op het gebied van kunst en muziek in de Hangop - foto's
zie agenda WillemTwee Aanmelden voor optreden Ton Stassen