Nationaal Monument Kamp Vught 2019 - Beschermerslezing door Mathieu Segers - NMKV - 20 jan. 2019 e.v.
Nationaal Monument Kamp Vught 2019 - Beschermerslezing door Mathieu Segers - NMKV - 20 jan. 2019 e.v.
+ 8/9/2019 Openbare herdenking ontruiming van Kamp Vught 1944-2019 - Nationaal Monument Kamp Vught
+ 7/6/2020 Herdenking laatste joodse kindertransporten 6 en 7 juni 1943 vanuit Kamp Vught - online
In het Nationaal Monument kamp Vught werd voor de twaalfde keer de jaarlijkse lezing voor de Beschermers (vrienden/sponsoren) van het museum gehouden door Mathieu Segers, historicus. Het onderwerp van tekst was 'Opdracht uit de open jaren: over de uitdagingen van de Europese integratie van vandaag'.
Na afloop werd hij -samen met Mijke Pol en Natascha van Weezel- geïnterviewd door Theo Verbruggen, bestuurslid van de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught, een kring van vrienden en sponsoren die activiteiten in het NMKV mogelijk maakt.
Rob Almering, voorzitter van de Beschermers, heette de bezoekers welkom. Hij kondigde zijn aftreden aan (hij wordt voorzitter bij de Hockeyclub 's-Hertogenbosch) en introduceerde de nieuwe voorzitter mw. Yvonne van Rooy.
Jeroen van den Eijnde sprak over de vernieuwing en nieuwbouw van het museum.
In de hal van het museum (dat in januari gesloten is) stond het kunstwerk van de jonge Duitse ontwerper Thomas Stratmann.
De installatie omvat een aantal open kasten die elk een jaar voorstellen. In de kasten staan maquettes van huizen die in Duitsland in brand gestoken zijn omdat er vluchtelingen wonen/woonden. De kasten van de laatste jaren zijn extra hoog gemaakt moeten worden vanwege het groot aantal branden dat in de opvanghuizen gesticht is.
De tekst van de lezing wordt weer uitgegeven door de stichting Beschermers.
Info over de wandeling in Den Bosch langs plaatsen die een verbinding hebben met de Tweede Wereldoorlog vindt u hier.
Zie ook de lezing van 2017 door Frank Westerman.
En door Monika Sie Dhian Ho in 2018 + 15/12/2018 opening van de expositie Palet van verzet
©2019 Gerard Monté
-----
+ 8/9 Openbare herdenking ontruiming van Kamp Vught 1944-2019 - Nationaal Monument Kamp Vught
Elke vijf jaar organiseert Nationaal Monument Kamp Vught deze herdenking van de ontruiming van Kamp Vught in september 1944 toen de Duitsers min of meer op de vlucht sloegen omdat de geallieerden naderden. Die vonden het kamp leeg.
Sinds 2016 is er rond 6 september een herdenking in het park bij het Sachsenhausen-monument.
Voor deze herdenking verzamelde men zich voor de entree van het museum, daarna gingen de deelnemers in een stille tocht naar de fusilladeplaats. De directeur, Jeroen van den Eijnde, vroeg nadrukkelijk om stilte tijdens de tocht. Langs het pad door het bos lazen kinderen en volwassen namen voor van slachtoffers van Kamp Vught, in de oorlog Lager Herzogenbusch geheten.
Namens de gemeente Den Bosch liep wethouder Jan Hoskam mee en namens Vught loco-burgemeester werhouder Pennings.
Yolanda van Straten van de RvT van NMKV leidde de bijeenkomst op de fusilladeplaats.
De voorzitter van de Tweede Kamer mevr. Khadija Arib, hoogleraar staatsrecht dhr. Ernst Hirsch Ballin en de nabestaanden Bas Westerweel en Marjolein Snep hielden daar een lezing. De volledige teksten staan op de site van het nmkv.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Politieharmonie Oost-Brabant en zangeres Valéry van Gorp die oa een door haar bewerkt gedicht van Remco Campert zong: Iemand stelt de vraag.
Na de taptoe volgde twee minuten stilte en werd het Wilhelmus gezongen. Er werden kransen gelegd en een bloemendefilé gehouden.
Na afloop kon het museum bezocht worden waar de grote verbouwing inmiddels begonnen is. Op een scherm was een animatie te bekijken van hoe het er uit komt te zien.
info NMKV
©2019 Gerard Monté
-----
+ 7/6/2020 Herdenking laatste joodse kindertransporten 6 en 7 juni 1943 vanuit Kamp Vught - online
"Ieder jaar op de eerste zondag van juni herdenkt Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Stichting Sobibor de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. Bij die gebeurtenissen werden bijna 1.300 Joodse kinderen vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor, waar ze vrijwel direct na aankomst werden vergast. Nu een fysiek samenkomen dit jaar helaas niet verantwoord is, staan we stil met een alternatieve herdenking. Die is vanwege de RIVM-richtlijnen vooraf opgenomen en gaat ‘in première’ op zondag 7 juni om 13.00 uur, het tijdstip waarop normaal gesproken de herdenking zou starten. Met bijdragen van onder anderen Donald de Marcas, rabbijn Menno ten Brink en basissschool De Schalm." (bron NMKV)
info NMKV
©2020 Gerard Monté
-----
Zie ook de herdenking van de Sachsenhausen-transporten in 2018 en in 2017 en in 2016 en 2022
zie ook de foto's van de archeologische opgravingen op het terrein en van de spoorlijndelen febr./maart 2017.
zie ook de overzichtsfoto's van het NMKV, barak 1B, het ss-terrein en de fusilladeplaats.
zie ook de foto´s van het symposium Wegkijken of ingrijpen in 2015
Zie evt. ook de herdenkingen in Brabant 2018-2019
voor info Nationaal Monument Kamp Vught
©2019 Gerard Monté