Van kanaal naar Zuidwillemspark - deel 1 - 30 januari 2017
Van kanaal naar Zuidwillemspark - deel 1 - 30 januari 2017
+ en het inspiratiedocument van bureau Lubbers 7 juni 2017
>Presentatie eerste schets Zuid-Willemspark op 30 januari
De gemeente gaat van het gebied Zuid-Willemsvaart een groen waterpark maken. Op maandagavond 30 januari is de presentatie van dit plan voor inwoners, organisaties of belangstellenden. Komt u ook kijken van 18.00 tot 21.00 uur in Koudijs Kafé op de Tramkade?
Na de presentatie horen we graag uw mening. Ook nieuwe initiatieven zijn welkom.
Meer over het programma van deze avond, de sprekers, het plan en het vervolg leest u op de pagina Eerste schets Zuid-Willemspark< (gemeentesite) [bron gemeente]
- Op de drukbezochte avond van 30 januari (geleid door projectmanager Marjoleien Pulles) spraken wethouder Eric Logister en Peter Lubbers van bureau Lubbers. Zij presenteerden aan twee groepen de eerste ideeën voor wat er met de Zuidwillemsvaart en omgeving zou kunnen gebeuren. De bezoekers van de avond konden daarna met plakkers hun mening geven of hun ideeën uiten.
De wethouder zei dat het gebied van de Zuid-Willemsvaart van 12 km lente in een transitie zit en dat we nu de kans hebben dat gezamenlijk aan te pakken en zo een ikoon aan de stad toe te voegen. We hebben dan de kans om -als waterstad- dit water te beleven als natuurbeleving, als werkplek, recreatieomgeving, als stadsgebied. We presenteren nu de eerste ideeën, hoe kijkt de bevolking daar tegenaan? Met de gemeenteraad is al gesproken over de eerste schetsen. Na de vakantie worden de eerste projecten en evenementen gestart.
Peter Lubbers sprak van een bijzonder verhaal over een bijzondere plek, een eervolle opgave om een park te maken, geen traditioneel park maar een metafoor van een park. De schetsen van nu zijn geen ontwerp. Het gaat om het water maar ook om de omgeving ervan. In de stad is het gebied 1,2 km lang, door de vesting heen gegraven. Door het kanaal kwamen fabrieken en andere industrie in de stad. Door de komst van het Máxima-kanaal kon de beroepsvaart de stad uit. Toen kon er nagedacht worden over wat ermet het gebied kon gaan gebeuren.In Den Bosch waren de Creatieve Piramide en de Flessenpost ideeënverzamelaars. Die ideeën zijn in de eerste ontwerpen meegenomen. In Valencia is een droge rivier in de stad tot park gemaakt, de oude metro-lijn in New York is het park de High Line geworden, In Rotterdam is een verbinding gekomen in de vorm van een hoge brug tussen gebouwen.
Het Zuidwillemspark grenst aan de oude binnenstad, er kunnen jachthavens en woonlocaties aan het water komen. Er kunnen veel soorten parken in het gebied komen met veel soorten activiteiten met het park als podium. Met veel natuur, bloemen, planten en veel soorten bomen die gemakkelijk te vervangen zijn, steigers, bruggen. Die activiteiten kunnen afgewisseld worden met andere. De verbinding tussen mensen is belangrijk.
Wie pikt die ideeën op, b.v. wie begint een watertaxi of een pontje, waar ook koffie op verkocht wordt. Op allerlei punten komen uitwisselpunten op gebied van transport, b.v. een verhuurplaats van fietsen. Of startpunten van wandelingen. Vanuit bestaande (horeca-)punten kunnen fietstochten beginnen. In de binnenstad kunnen andere accenten komen. De Lambooijbrug kan bv een parkbrug worden omdat het er minder verkeer op kan komen. Op de Van Veldekekade kan een architectuurfestival komen met allerlei activiteiten. Langs beide kanten zijn er in het gedeelte van de stad steegje met mooie doorkijkjes die met elkaar verbonden kunnen worden.
Bij sluis 0 ging de Binnendieze bijna de stad uit, er was een muur. De sluis is slecht, onderhoud is nodig, hij kan niet te veel gebruikt worden want dan loopt het Máximakanaal leeg. De sluis kan versmald worden en dan kan er meteen een park gemaakt worden. De hekken van de sluis kunnen blijven, de hagen weg waardoor er meer contact is met het water. Bij het water kunnen terrassen gemaakt worden. Ook bij het Gasthuiskwartier kan het profiel van het kanaal aangepast worden, bv met pontons als terras of podium. De verharding rond het Kruithuis wordt mogelijk weggehaald zodat het in een park komt te staan, net als de seniorencomplexen waaronder Nieuwenhage. De citadel kan meer bij de stad betrokken worden, de vijfde punt die verdween bij de aanleg van het kanaal kan misschien teruggebracht worden op een of andere manier.
Bij de Tramkade gebeurt nu al van alles, wat gebeurt er over 10 jaar?
Bij de Ertveldplas kunnen veel nieuwe dingen gebeuren, van wonen en waterlandbouw tot energievoorzieningen. In het gebied van de Henriettewaard zou b.v. natuurbegraven kunnen komen. De kade van Engelen zou ook bij het nieuwe park betrokken worden.
Er komen drie kanaalschrijvers die binnenkort hun eerste verhalen gaan vertellen.
Op 11 februari is er een fotovaartocht over ZWV. Van 13 t/m18 februari is de Week van het Zuid-Willemspark met allerlei gesprekken van de gemeente met inwoners en belanghebbenden. Onder andere via pitch-rondes op afspraak. Maar je kunt ook je ideeën indienen via Droomstaddenbosch . Of via de sociale medie #zuidwillemspark.
Op 18 februari om 11 uur presenteren de wethouder Logister en Peter Lubbers de ingeleverde ideeën in Koudijs Kafé.
Daarna gaat bureau Lubbers met de verzamelde ideeën aan de slag voor het maken van een inspiratiedocument.
Die visie wordt door de gemeenteraad in juli besproken. Daarin worden ook de uitkomst van de eerdere flessenpost-sessie (gemeente) en de Creatieve Piramide (De twee Snoeken) betrokken.
16/2 Foto's van een van de gespreksbijeenkomsten in het Koudijs Kafé met inwoners van de stad, deze keer met jongeren, o.a. van Jong Actief en de Jongerenambassadeurs. Naast ideeën en wensen werd er ook gesproken over hoe je jongeren bij zulke projecten kunt betrekken, dat blijkt nogal eens moeilijk te zijn, vooral als het effect pas op langere termijn zichtbaar is. De ruwe ruimte van de Mengfabriek is tekenend voor de nog ongeslepen vorm van de plannen voor het Zuidwillemspark.
18/2 Presentatie van de opgehaalde ideeën in de Mengfabriek Tramkade. Daarna was er voor belangstellenden een rondvaart over de ZWV tot aan sluis 0. Frans van Gaal vertelde over het verdwenen slachthuis, over de verdwenen industrie en de verdwenen cafés. De boot voer verder richting Engelen over de Ertveldplas. Bij de Mengfabriek werden de banieren van de Week van het Zuidwillemspark opgerold. Na de zomervakantie komt het inspiratiedocument met uitgewerkte ideeën.
info Zuidwillemspark en het inspiratiedocument van bureau Lubbers 7 juni 2017
Voor het vervolg zie deel 2 - de boottocht in juli nav het inspiratiedocument
482
Op 11 februari zijn de brugwachterhuisjes officieel in gebruik genomen. zie de foto's van het project deel 1,
en nu ook van deel 2. En in 2018 deel 3.
Kijk ook op Brugwachtershuisjes en Droomstaddenbosch voor het project van Imke van Dillen en Ivonne van der Velden met de brugwachterhuisjes langs de ZWV. Zij verzamelen daar dit jaar allerlei verhalen waarvan de eerste ook op 18 februari gepresenteerd werden. Zie ook het programma I've been thinking about you.
Malou van Doormaal laat zien hoe je op alternatieve manieren (silly walks etc.) bij groen licht de straat kunt oversteken. De scores worden bij gehouden en zijn te zien op borden achter de ramen van het huisje van de Hinthamerbrug.
Van 11 december t/m 1 maart presenteert Monique Broekman de vertellingen in het huisje op de Anthoniebrug. Je hoort stemmen in de buurt van het huisje en dat klopt, het zijn de verhalen die ten gehore gebracht worden.
©2017 Gerard Monté