Koffie bij de piano - Lions club - Theater aan de Parade - 5 februari 2017
Koffie bij de piano - Lions club - Theater aan de Parade - 5 februari 2017
De toelichting voor Early Birds werd deze keer gegeven door Henk Hagenberg, oa over Liszt.
Emile Nanninga speelde vooraf in de Preluden de Mondschein-sonate van Beethoven en een werk van Debussy.
In het hoofdprogramma bracht Ramon van Engelenhoven werken van Debussy, Ravel, Poulenc, Ligeti (in het onderdeel Eigentijds), en na de pauze de B-sonate van Liszt. Als toegift speelde hij van Schumann Widmung in de bewerking van Liszt.
Het geheel werd gepresenteerd door Nikki van Zanen.
In een informele sfeer (de koffie mag mee de zaal in) wordt op hoog niveau piano gespeeld, ook door de jongeren in de Prelude. De toelichting vooraf is muzikaal interessant doordat de te spelen muziekstukken op een aantal punten doorgelicht worden. Opbouw, thema's en motieven komen aan bod. En ook anekdotes uit het leven van de componisten zoals het houten oefenklavier van Liszt dat hij in de postkoets op zijn reizen gebruikte. Liszt was een drukbezet man en hij gaf veel concerten. Zijn reistijd moest hij goed gebruiken.
Ook de jonge pianisten worden geïnterviewd over hun keuze voor de piano, over hoe lang ze al spelen (soms al verrassend lang), en of ze nog meer instrumenten spelen. Emile vertelde uit een muzikaal gezin te komen, zijn moeder was flamenco-danseres.
Ramon van Engelenhoven werd gevraagd door een van de bezoekers of hij last gehad had van de klokken van de Sint-Jan. Hij zei dat ie wel altijd alles merkte maar dat de klokken aardig in de toon zaten. (De carnavalsmuziek die later langs kwam was hem wel opgevallen maar had hem niet echt gestoord.) Een andere bezoeker vroeg over een van de stukken iets over een manier van hoe de noten gespeeld zouden worden volgens het programmaboekje maar Ramon wist te vertellen dat dat bij die componist wel voorkomt maar in andere stukken. Hij won als eerste de Grand Prix Youri Egorov, waardoor hij inSint Petersburg met het Mariinsky-orkest mag optreden olv Valery Gergiev. Gevraagd naar de betekenis van muziek voor hem antwoordde hij dat hij dat eigenlijk niet wist. Het blijft een mysterie over hoe al die noten je zo kunnen raken. Op de vraag of hij ook naar het Liszt-concours gaat zei hij eerst nog veel te willen oefenen. De B-sonate van Liszt is een stuk van 30 minuten waarvan de delen in elkaar overlopen, het staat bekend als een van de moeilijkste pianostukken. Hij speelde het zonder bladmuziek.
Na afloop is er altijd gelegenheid om met de spelers te praten, veel bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om hun complimenten over te brengen.
zie ook de bijeenkomsten van december en van januari.
info programmaboekjes, koffiebijdepiano en podiaklassiek en TheateraandeParade
©2017 Gerard Monté
De volgende Koffie bij de piano is op 5 maart 2017 met Naruhiko Kawaguchi