Kunstlocatie Würth - Stille Dialoog - stillevens uit de verzameling Würth - 19 februari 2017
Kunstlocatie Würth - Stille Dialoog - stillevens uit de verzameling Würth - 19 februari 2017
De ruim 120 bezoekers van de opening werden welkom geheten door Brigitte Hoppenbrouwers van Kunstlocatie Würth die ook een toelichting gaf op de titel van de expositie die verwijst naar de stillevens die getoond worden. Zij vertelde over de connectie met Kentalis, o.a. het vroegere Doven- en slechthorendeninstituut in Sint-Michielsgestel. De gebarentaal is ook een stille dialoog. Voorheen werd in Sint-Michielsgestel (en eigenlijk alleen daar) spraakles gegeven zodat de pupillen zich met sprekenden konden verstaan. Een van de oud-leerlingen vertelde op zijn manier over de ervaringen met spreken. De gebarentolk hoefde hier niet bij in actie te komen, bij de andere sprekers deed hij zijn werk met overtuiging. Zoals bij de van oorsprong Duitse directeur van Würth Nederland, Oliver Kühl, die in perfect Nederlands een korte toespraak hield over de kunstcollectie van Würth (17.000 objecten) en de sociale bedoeling ervan door de oprichter.
- foto's van de expositie en van de opening door Mw. Maria der Weduwe-Rozeman, directeur Zorg Zuid- en Oost-Nederland Koninklijke Kentalis. Sint-Michielsgestel bestaat sinds 1910, was eerst internaat, nu niet meer (alleen doof-blinde kinderen wonen er nog). De slechthorenden draaien zoveel mogelijk mee in het reguliere onderwijs.
Zij schonk een boekje over Kentalis in Sint-Michielsgestel aan de kunstlocatie en kreeg zelf oa een boek met afbeeldingen van een selectie van werken uit de totale collectie.
- foto's van werk van Paul van Amelsvoort dat gemaakt is van montage- en bevestigingsproducten van Würth.
> Er worden ca. 40 stillevens getoond, waarvan verschillende kunstwerken bestaan uit meerdere objecten. Als u alleen denkt aan vazen met bloemen en tafels gedekt met pronkstukken, zult u worden verrast! Het stilleven heeft door de jaren heen een ware transformatie doorgemaakt, waarin de dialoog tussen de objecten en de kunstenaar in het kunstwerk aanwezig is. Er zullen kunstwerken te zien zijn van o.a. Buffet, Christo, Jacobsen, Lüpertz ...en vele andere. < [bron persbericht kunstlocatie Würth] t/m 25 februari 2018.
Er is ook een werk van Günther Uecker uit 1964 te zien, een verspijkerde piano. Zie ook de tentoonstelling in het Noordbrabants Musuem Verspijkerd en verzaagd.
Kunstlocatie Würth bevindt zich op bedrijvenpark De Brand langs de Zuid-Willemsvaart en is ook met de fiets goed te bereiken, ook vanuit Hintham, en vanuit Rosmalen over de sluis in het Máximakanaal. (gratis entree).
info - ook over het educatieprogramma voor scholieren en jongeren: kunstlocatie Würth
zie ook de foto's van de lezing over outsider art in januari
©2017 Gerard Monté