Spark Talent Wedstrijd - Demo Day - SPARK LAB - Innovatiecampus Heijmans Rosmalen - 22 juni 2017
Spark Talent Wedstrijd - Demo Day - SPARK LAB - Innovatiecampus Heijmans Rosmalen - 22 juni 2017
De campus van SPARK is een innovatiecampus voor de gebouwde omgeving. Het is een aparte stichting, opgericht door Heijmans samen met Avans,TU/e, Gemeente 's-hertogenbosch en Provincie Noord-Brabant.
In Hintham kunnen studenten en startende bedrijfjes vernieuwingen maken en versneld prototypes uitproberen in het Spark Lab.
Er worden ook wedstrijden (challenges) gehouden op het gebied van energie en circulair bouwen. Ook met bestaande grotere bedrijven wordt samengewerkt op het gebied van innoveren in de bouw.
Op 22 juni werd het eindresultaat gepresenteerd door twee teams die gewerkt hadden met een opdracht, bedacht door de gemeente en de provincie: Welke waarde kan een kantoor leveren voor de verschillende stakeholders zodat renoveren naar energieleverend mogelijk wordt.
Spark-directeur Cassandra Vugts heette de bezoekers, de teamleden en vertegenwoordigers van bedrijven, instellingen, gemeente en provincie welkom. Louise Savelkoul die de teams in drie eerdere sessies begeleidde, introduceerde het eerste team Futurerebels. Zij hadden een systeem bedacht om vooral het MKB te interesseren in energiebesparende maatregelen nemen. Bedrijven nemen een abonnement waarvan het geld besteed wordt door Futurerebels aan oa huren van zonnepanelen.
Het andere team, Cimpact, wil een app ontwikkelen waarmee architecten kunnen zien hoeveel energie bespaard kan worden door de juiste bouwmaterialen te gebruiken, dat zijn niet altijd de goedkoopste maar op den duur is er energiebesparing en minder CO2-uitstoot.
Bij de publieksstemming won het tweede team. Zij kregen een workshop aangeboden.
De prijs werd niet op een karton geschreven maar was in het Spark Lab met een lasersnijder gemaakt zoals Henk Kuijken, lid van het Spark-team, liet zien. In het Spark Lab kan men op abonnementbasis een flex-werkplek huren om ideeën, evt. onder begeleiding, uit te werken. Met een 3D-printer of een van de lasersnijders kan een prototype gemaakt worden zodat het snel in de praktijk getest kan worden. Bedoeld voor studenten en startende bedrijfjes.
Maar ook kunstenaars kunnen hier terecht. Een van de modelhuisjes op Minitopia is is hier met de grote laserprinter gemaakt.
zie evt ook de foto's van het Energiecafé van de gemeente bij Spark
info Spark
©2017 Gerard Monté
Op 1 juli vindt op de Tramkade bij het Werkwarenhuis het Makers event Urban Innovation Festival plaats.