Expositie 100 jaar Gerrit Schulte - Hotel Central Markt - 7 januari 2016
Expositie 100 jaar Gerrit Schulte - Hotel Central Markt- 7 januari 2016
Expositie 100 jaar Gerrit Schulte - Hotel Central Markt- gratis entree
De tentoonstelling over dit Bossche wielerfenomeen is te zien t/m 31 januari
Gerrit Schulte (*7-1-1916) was van geboorte Amsterdammer maar trouwde in Den Bosch en bleef er wonen. Hij won 1 etappe in de Tour de France maar reed die Tour niet eens uit. Hij vond dat ie met allereli criteria rijden meer kon verdienen. Hij werd de Koning van de Zesdaagsen waarvan hij er bijna 100 gereden heeft. De wielerclub van 1948 reikt jaarlijks de Gerrit Schulte Trophee-trofee uit aan de beste Nederlandse wielrenner. Ze willen al langer een standbeeld voor hem oprichten, een straatnaambordje alleen in Rosmalen vinden ze te weinig. Wethouder Paul Kagie denkt dat er wel geld voor gevonden kan worden, er werd geopperd het standbeeld op de rotonde bij de Vliert te zetten. Dat was waar de wielerbaan was en Schulte heeft daar later het restaurant van het nieuwe stadion beheerd.
Hij reed zeer fanatiek, tomeloos, werd daarom 'le fou pédalant' genoemd maar hij wist wel degelijk met zijn energie om te gaan. Hij had een sterke discipline, eiste dat ook van zijn gezin, dochter Fia en zoon Jan waren bij de opening aanwezig en zij vertelden dat het gezin de plakboeken e.d. bijhield. Die zien er ook perfect uit, het boek van 1948 toen Schulte Fausto Coppi versloeg is verdwenen, uitgeleend aan het Noordbrabants Museum, en daarvan niet teruggekomen, maar het zou naar een museum in het noorden gegaan zijn.
Op de tentoonstelling zijn oa zijn fiets, medailles en foto's te zien. Op een van de foto's zit hij op de fiets bij zijn café de Sport in de Ridderstraat (1948). De gemeente, in de persoon van Jan de Wit, organiseert deze tentoonstelling ism het Stadsarchief/Erfgoed die 5 korte filmpjes vertonen over (fiets-)sport in de bezettingstijd. Aan de Parallelweg was ook een wielerbaan waar in 1938 Jo Peperkamp won en Gerrit Schulte op de trom sloeg. Er was trouwens in Het Plantsoen (nu rugbyveld) ook een wielerbaan(-tje). Jo Nederkoorn uit Vinkel is een verzamelaar van affiches en allerlei ander materiaal over Schulte en de fietssport.
Martin van Daal schreef een biografie over Schulte, hij meent dat Schulte weinig erkenning gekregen heeft. Daar was Henk Mees het niet mee eens.
...
aanvulling met foto's:
In september 2009 werd bij café Carras van de zoon Jan Schulte een plaquette ter herinnering aan Gerrit Schulte aangebracht, in het bijzijn van de weduwe van Gerrit Schulte en wielrenner Peter Post.
©2016 Gerard Monté