Kunsthal Boschveld - opening nieuwe locatie 21/2 - hommage aan Ton Frenken in 2016 - 1 februari 2016 e.v
Kunsthal Boschveld - opening nieuwe locatie 21/2 - hommage aan Ton Frenken in 2016 - 1 februari 2016 e.v
Kunsthal Boschveld opening van de nieuwe locatie Vughterstraat 234, 5211 GP Den Bosch.
expositie Bij het zigzagpad (een citaat uit een gedicht van ida Gerhardt)
Met werk van Otto Egberts, Corrie de Boer, Roel van der Aa, Dennis Amatdjais, Tijs van Bakel, Roos Holleman, Folke Janssen, Jeanne Romnouts en Fred Geven.
Kunsthal Boschveld zal als eerbetoon aan Ton Frenken later in 2016 een tentoonstelling inrichten met zijn werken. We kennen Ton Frenken als initiator en organisator van de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling in 1967. Ton Frenken was ook kunstenaar en heeft een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Kunsthal Boschveld toont dan werken van Ton Frenken uit een aantal privé-verzamelingen. Met een begeleidend programma: film, lezingen en workshops. Opening 26 juni.
Vughterstraat 234 is het pand waar vanaf de 19e eeuw de Nederlandse Sigarenfabriek Henri de Leeuw NV was gevestigd. In de jaren '80 kwam hier het kunsternaarsinitiatief V2 dat later naar de Muntelstraat en daarna naar Rotterdam verhuisde. Vervolgens zat er drukkerij Heli en Ekoplaza.
zie ook Bosch Open Expo (B.O.E.) in de Kunsthal - de expositie van Flip Rutten op de oude locatie
info Kunsthal Boschveld
©2016 Gerard Monté
Openingstoespraak bij de tentoonstelling Bij het zigzagpad door Willem Gorter (oud-docent van de Rietveld academie)
Van harte welkom iedereen, de kunstenaars – zonder wie geen kunst – en de genodigden – de kijkers zonder wie de kunst niet kan.
En als we vaststellen dat het maken van kunst over het algemeen in afzondering plaatsvindt – in de beslotenheid van het atelier of op een gekozen lokatie – vormt het in de openbaarheid brengen ervan de eindfase van een proces, dan mag het gezien worden. Het is het neusje van de zalm, het topje van de ijsberg. Het heeft de selektie doorstaan, de zelfkritiek overleefd . . . Maar de spanning blijft: hoe zal het werk ontvangen worden? Wat vindt men ervan . . . Zal het beroeren of laat het onberoerd? Krijgt het een andere plek? Blijft er een beeld van over bij de beschouwer? Wordt er over gepraat? Komt er een recensent? Inspireert het?
Kunst en bevlogenheid vormen een duo. ‘Kunst is gekkigheid’ citeer ik Wim T. Schippers. ‘Kunst is geen entertainment’ citeer ik Baselitz. Kunst en kijken vormen óók een duo. Kijken is een werkwoord. Kijken is een activiteit. We kijken met onze ogen maar ook met onze geschiedenis. Binnen luttele seconden kunnen we een beeld overzien – maar als we wat langer de tijd nemen zien we meer – komen er associaties naar boven, leggen we verbanden of worden we geraakt door iets onzegbaars wat eigen is aan beeldende kunst. Dit onzegbare onder woorden brengen was volgens de grote woordkunstenaar Gerrit Komrij een welhaast ondoenlijke zaak. Wat niet wegneemt dat Rudi Fuchs dat weer op een originele manier heeft beoefend.
Onze kennis en kijkgeschiedenis kan ook in de weg staan en een onbevangen beleving blokkeren of maar half mogelijk maken – dat we bij het zien van zonnebloemen ‘van Gogh’ roepen – ‘Ruysdael” bij een mooie lucht en ‘Richard Long’ bij een wandeling. Zoals een kunstenaar zich in een ‘werkmodus’ zal moeten brengen bij het maken van zijn/haar werk d.w.z. het hoofd moet zien leeg te maken – zal de kijker dat in de ‘kijkmodus’ moeten doen – om tot een onbevangen waarneming te komen – eerlijk is eerlijk.
Kunsthal Boschveld is herrezen op deze nieuwe lokatie, in het hart van Den Bosch, dankzij de bevlogenheid van Oscar Schrover – artistiek leider, Yvonne Tolman – zakelijk leider en de vele vrijwilligers die hieraan meegewerkt hebben.
De resultaten uit het verleden mogen er zijn en er is geen reden om het bekende gezegde af te maken – daar is deze tentoonstelling alvast het bewijs voor.
Een geïmproviseerde trompetsolo zou nu op zijn plaats zijn maar een warm applaus om de opening klank te geven mag ook!
(c) Willem Gorter 2016