Jeroen Bosch-expositie Visioenen van een genie - geopend door koning Willem-Alexander - 12 februari 2016
Jeroen Bosch-expositie Visioenen van een genie - geopend door koning Willem-Alexander - 12 februari 2016
- foto's van de opening van de grote Bosch-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum door koning Willem-Alexander.
Ontvangst bij de Sint-Jan door de bisschop, de commissaris van de koning en de burgemeester - wandeling langs de Parade - aankomst op het Museumplein - officiële opening van de expositie - en vertrek van het Museumplein.
De koning kwam de Sint-Jan aan de noordzijde binnen (Hinthamerstraat) en passeerde de oude steen waarop een herinnering aan de begrafenis van Jeroen Bosch staat. Een monnik uit Vaals heeft de tekst weer helemaal zichtbaar gemaakt. In dit noorderportaal hangen ook twee meer dan manshoge heiligentekeningen die aan het atelier van Bosch toegeschreven worden.
Opvallend in de Sint-Jan was op het tijdelijk podium een afbeelding van een zodanige uitsnede van de Hooiwagen waardoor het gevolg van keizer, priesters, enz. dat achter het hooi aan rijdt er niet op stond. Dit officiële gedeelte in de Sint-Jan was op een groot scherm te volgen op de Parade, waar vreemde beesten het publiek vermaakten. Onder de ongeveer duizend genodigden waren onder meer minister Bussemaker, Bosch-kenners Eric de Bruyn en Ed Hoffman, mensen uit het culturele werkveld, oud-museumdirecteur Jan van Laarhoven, industriëlen uit Den Bosch, politici van gemeente en provincie, burgemeesters van omliggende gemeenten, Oeteldonkers.
De route naar het museum was afgezet met versierde hekwerken (thema hooi) en kinderen in kiel en een trechter op het hoofd die letterborden op hielden waardoor al langswandelend de tekst Visioenen van een genie te lezen was.
Bij de opening op het museumplein was er een dans door de vooropleidingsklas van dansschool Geraldine van der Griend. De opening door de koning gebeurde doordat hij een goudkleurig blok hooi met een hooivork uit een symbolische hooiwagen trok. Daarna bezocht hij de tentoonstelling.
De feestelijkheden werden begeleid door diverse gildes oa De oude schuts uit Den Bosch en door de Stadspijpers, de Koninklijke Harmonie, en diverse figuren uit de Bosch Parades, en Ali B en Brace die op de parade het lied Het land van Maas en Waal zongen van Boudewijn de Groot die er zelf ook bij was en deze variant fantastisch vond.
- verder een aantal sfeerindrukken van het feest op de Parade, oa van een demonstratie van Opis waar het Boschbeest gesmeed wordt. Bobbie speelde later op de Parade met de gouden slingers, de koning had tegen haar gezegd dat ze op Amalia leek.
zie ook de foto's van de diverse Bosch-exposities, en van allerlei voorbereidingen voor het Bosch500-jaar.
Noordbrabants Museum (slotfilmpje)
©2016 Gerard Monté