FOTONIEUWS

DEN BOSCH

Herdenkingsbijeenkomst René Pingen directeur Stedelijk Museum SM's - 20 maart 2016

Herdenkingsbijeenkomst René Pingen directeur Stedelijk Museum SM´s - 20 maart 2016

aDSC07767-  Rene Pingen dir SMs - Avondeditie 12jan2010 - foto GerardMontE web
aDSC08299-  Rene Pingen dir SMs - Avondeditie 12jan2010 - foto GerardMontE web
DSC00353-  Rene Pingen dir SMs - AdK 11apr2010 - foto GerardMontE web
DSC00358-  Rene Pingen dir SMs - AdK 11apr2010 - foto GerardMontE web
DSC00370-  Rene Pingen dir SMs - AdK 11apr2010 - foto GerardMontE web
DSC00374-  Rene Pingen dir SMs - AdK 11apr2010 - foto GerardMontE web
DSC08170-  Rene Pingen dir SMs - AdK 11apr2010 - foto GerardMontE web
eDSC07768- start verbouwing museumkwartier dir SMs Rene Pingen - 7juli2010 foto GerardMontE web
eDSC07799- start verbouwing museumkwartier dir SMs Rene Pingen - 7juli2010 foto GerardMontE web
eDSC07808- start verbouwing museumkwartier dir SMs Rene Pingen - 7juli2010 foto GerardMontE web
eDSC07814- start verbouwing museumkwartier dir SMs Rene Pingen - 7juli2010 foto GerardMontE web
01/11 
start stop bwd fwd

- foto´s uit 2010 met René Pingen in de Avondeditie in de Verkadefabriek 12 januari, bij Achter de Kan op 11 april in gesprek met JCJ van der Heyden en Jan Nelissen, bij de start op 7 juli van de verbouwing van het Museumkwartier o.a. met de Dikke Hertog van het Noordbrabants Museum en wethouder Rodney Weterings.
- René Pingen (1959-2016) was sinds 2009 directeur van het Stedelijk Museum SM's. Hij leidde de verhuizing van het museum van het Paleiskwartier naar het Museumkwartier waar het een verbintenis aan ging met het Noordbrabants Museum. Hij overleed onverwacht op 12 maart.
Op 20 maart hield het museum een herdenkingsbijeenkomst in de grote foyer en in de Statenzaal waar de genodigden de bijeenkomst via een scherm kon volgen. Onder de aanwezigen waren naast de familie onder meer personeelsleden, kunstenaars, burgemeester en enkele wethouders en de gedeputeerde van cultuur van de provincie Henri Swinkels. (geen foto's)
Martijn van Ooststroom van het SM's heette de familie en genodigden welkom. Hij zei dat René liever de kunsten liet spreken dan dat hij zelf aan het woord was, daarom zouden nu vooral kunstenaars aan het woord zijn of een optreden verzorgen.
Jessica Petermeijer leidde de herdenking.
Als eerste sprak Patrick Lammers, voorzitter van de raad van toezicht van het SM's, over René en zijn team. Daarna sprak burgemeester Ton Rombouts die zich afvroeg of je geluk opnieuw kunt uitvinden, alleen of collectief, na een ramp. Aan René Pingen kunnen we het niet meer vragen, we moeten het doen met zijn nalatenschap. Dat is oa de mooie expositie van the Fish Pond Song waarvan hij de catalogus twee dagen na het overlijden van René kreeg met een groet van René erin geschreven. En het is een museum dat eigenstandig de moderne kunst presenteert in een cultuur-historisch centrum en dat werk mogen we niet teloor laten gaan,
Een optreden van November Music werd verzorgd door Michaela Riener, sopraan, en Diamanda Dramm, viool. Zij speelden een bewerking van The Open Road van Kate Moore.
Joke Backx van het SM's sprak over René Pingen als directeur én collega, die er altijd was, als ochtend-, avond- en nachtmens. Toen hij directeur werd verhuisde hij meteen de directiekamer om tussen het personeel te zitten. Ze hoorde een havo-leerling ooit op een expositie zeggen dat ie er niks van snapte, zij en de collega's snappen van wat er met René gebeurd is niks van leven en dood.
Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum Utrecht, over René als collega en vriend. Hij werkte ook in Oss al met hem samen. René was volgens hem van het principe "act first, think later". Hij vond dat je de taal moet verbeteren om die te laten gedijen.
Dansgezelschap Panama Pictures verzorgde daarna een optreden op muziek van Arvo Pärt. Vier dansers daalden, in duo's de typische trap af en verdwenen in het publiek.
Sjaak Langenberg en Joanna van der Zanden, respectievelijk kunstenaar en gast-curator van het 3 jaar durende project Reinventing Happiness [Bosch Geluk] vertelden over hun samenwerking met René. En over het boekje dat over dit project na 2 jaar uitgekomen is. René die graag hielp meesjouwen heeft het museum opnieuw uitgevonden. Sjaak deelde met hem zijn passie voor IJsland.
[Tijdens dit project heeft René Pingen nog even zijn oude beroep van fysiotherapeut gedemonstreerd].
Diana Franssen (Van Abbemuseum Eindhoven), partner van René, bedankte in een kort woordje voor de belangstelling en vroeg zijn spirit levend te houden.
Tot slot werd gekeken naar deel 3 uit The Fish Pond Song van Jeroen Kooijmans, de grote video-installatie die momenteel op de eerste verdieping te zien is. Dit deel, na Heaven en Hell, heet The Healing en heeft muziek van Spinvis: Astronaut ["Goede reis ... en hou je haaks"]. 
©2016 Gerard Monté

 

©2013 - 2023 www.gerarddenbosch.nl - Webdesign: Broeklandsoft - Alle rechten voorbehouden