Pieckepoort of Vughterpoort opgravingen - eerste schep - 19 april 2016
Pieckepoort of Vughterpoort opgravingen - eerste schep - 19 april 2016
- Wethouder van Olden, van oa Erfgoed en monumenten, haalde de eerste officiële schep grond uit de grond op het Wilhelminaplein waar vroeger de Pieckepoort of Vughterpoort stond. Die poort wordt opgegraven om er een reconstructie van mogelijk te maken. Van een van de torens aan de buitenkant werd al een stuk ondermuur met hoeken gevonden. Midden op het plein is een stuk van het bordes gevonden dat na de sloop van de voorpoort aan gebracht was. De 3D-animatiefoto's zijn gemaakt op de tentoonstelling De stad van Bosch in het Groot Tuighuis in de Bethaniëstraat (voorm. Noordbrabants Museum). De grote historische foto's op de hekken zijn van de binnenkant van de poort en de buitenkant op de weg naar Vught. De steen die vroeger in de poort zat zit nu in een zijmuur van het Noordbrabants Museum.
Op het Wilhelminaplein zit in een van de huizen een herdenkingssteen van de poort.
De opgravingen zijn ter plekke te volgen vanaf containers of via de webcam op de site van 's-Hertogenbosch op de kaart*.
- 20/4 de opgravingen gaan verder, er zijn al een aantal muurresten zichtbaar. Zolang de graafmachines werken mogen toeschouwers niet de containers op. Op de historische foto's op de grote spandoeken is duidelijk te zien dat er vroeger een tramlijn door de poort liep (foto buitenzijde van de poort).
- 21/4 het werk is stilgelegd wegens de vondst van asbest (asbestverdacht materiaal). Het betreft mantelbuizen die nu eerst onderzocht moeten worden. De webcam is uit de lucht.
- 9/6 Vorige week donderdag zijn de opgravingen hervat nadat het asbest verwijderd is. Maar omdat de grond in het algemeen vervuild is -zoals op veel plekken in de stad- moeten de archeologen en de vrijwilligers witte pakken dragen.
Inmiddels zijn de vormen van de torens aan de stadskant vrijgelegd, vormen van de torens aan de buitenkant, stukken van de toegangsweg en vormen van het voorterrein waarop de voorpoort gestaan heeft. Van de stadsmuur hoopt men ook nog delen te vinden.
- 3/7 open dag waarvoor veel belangstelling was - de gemeente verzorgde via de nieuwe media enkel live uitzendingen met wethouder Huib van Olden, archeoloog Eddy Nijhoff en Ronald Glaudemans.
- half juli, inmiddels is de kuil weer dicht, naar restanten van de stadsmuur zal nog worden gezocht.
©2016 Gerard Monté
hieronder de linkjes naar de filmpjes die door de gemeente live uitgezonden zijn vanaf de Pieckepoort op de open dag van 3 juli:
Twitter:
https://twitter.com/
Periscope:
OPROEP: Wie heeft foto's van de sloop van de laatste (hoofd-)poort? Daarvan zijn tot nu toe geen foto's bekend.
Op de torens en het puntdak stonden zeven ranke torenspitsen, vandaar de naam Pieckepoort. Bij het beleg van de stad in 1629 werd de stadspoort zwaar beschadigd. In 1729 werd de poort verbouwd. De voorpoort met de zijmuren werden gesloopt. De torenspitsen en het hoogoprijzende dak verdwenen eveneens. Uiteindelijk bleef slechts de hoofdpoort staan. Deze 'uitgeklede' versie is de Vughterpoort zoals bekend van de foto's.
De herbouwde poort werd rond 1890 gesloopt.
bron 's-Hertogenbosch op de kaart, ook voor historische afbeeldingen.
**De afdeling Erfgoed wil de funderingen van de poort blootleggen om zo de exacte vorm en ligging te bepalen en de bouwgeschiedenis te reconstrueren. Omdat de poort de laatste tijd volop in de belangstelling heeft gestaan en omdat dat het onderzoek goed aansluit bij het Jheronimus Bosch-jaar wordt het onderzoek als ‘publieksopgraving’ uitgevoerd. Daarbij kan het publiek voortdurend kennis nemen van de historie en opgraving ter plaatse.
Op het terrein zijn twee containers aanwezig waarin exposities over de geschiedenis van de poort en het archeologisch onderzoek te zien zijn. Via een trap kan bezoek op de containers staan om zo een goed beeld te krijgen van de opgraving. Daarnaast is er een webcam aanwezig, waardoor men via het wereldwijde web thuis via de computer de vorderingen kan volgen.
[bron persbericht gemeente]
=================================================
2021
+ 19/3/2021 werkzaamheden Pieckepoort Wilhelminaplein
De herinrichting van het Wilhelminaplein vordert goed. Er wordt een fietspad aan de kant van Sonneveld-Vughterstraat-Molenberg aangelegd zodat je vanaf de Parklaan het plein niet meer hoeft te "ronden" om bij de Willemsbrug te komen. De Pieckepoort wordt aangegeven met boompjes, waartussen ook de vroegere uitvalsweg naar Vught zichtbaar gemaakt wordt.
©2021 Gerard Monté