Bibliotheek ´s-Hertogenbosch - bieb en RUW Kapel van het Gasthuiskwartier - 15 september 2016 en verder
Bibliotheek ´s-Hertogenbosch - bieb en RUW Kapel van het Gasthuiskwartier - 15 september 2016 en verder
Op 13/9 was bij Ruw een goed bezochte Tegenlicht meet-up over het rendement van geluk (geen foto's)
- 15/9 Ruw Den Bosch - The internet of things. Het Collectief “Things Network Den Bosch” wil ook in onze stad een open draadloos netwerk dat allerlei apparaten verbindt met internet maar zonder wifi of 3/4G. Slimme prullenbakken of weerinstrumenten kunnen data versturen naar dat netwerk, b.v. over de luchtverontreiniging. Na uitgebreide voorbereidingen was er nu de aftrap met teolichting over de werkwijze en over hoe burgers het netwerk zouden kunnen gebruiken. Een aantal deelnmers had al een eenvoudige schakeling of een sensor met zender in elkaar gezet. Iedereen kan meedoen aan dit netwerk met ideeën of technieken, in kleine groepjes werden ideeën uitgewisseld. Het TTNDB is een initiatief van Martijn Quaedvlieg, Jan de Laat en Laurens Stats. Ze krijgen ondersteuning van software-deskundige Ed Schouten. vervolg op 29 september.
- 15/9 bieb centrum - Lezing van Eric Alink over columns schrijven en lezen. De stadschroniquer van Den Bosch beet de spits af van de Maand van het schrijven met een lezing over columns, hij gaf uitgebreide voorbeelden over de schrijvers ervan en van soorten columns en het verschil met kronieken.
Hij zei een aanslag te gaan plegen op de aandacht, als je zoiets in een beginzin zet heb je de aandacht. Een columnist mag reken op de vrijheid van meningsuiting (art 7 grondwet). Column is een redelijk jong woord, voor het eerst in 1785 in een Engelse krant, Nederlands kolom. In de tijd van Carmiggelt (Kronkel) heette het nog een cursiefje, naar het lettertype. Het is geen essay, dat is langer. Een kroniek moet de waarheid beschrijven en er komt geen ik-figuur in voor.
Een column staat dagelijks, wekelijks, maandelijks in krant of tijdschrift en wordt niet alleen meer door journalisten geschreven. Altijd onder naam, soms onder pseudoniem zoals Piet Grijs (Hugo Branst Corstius) of Age Bijkaart (Willem Frederik Hermans). De schrijver ervan is niet altijd gebonden aan de actualiteit, de vorm kan een monoloog zijn, een dialoog (Jan Kuitenbrouwer), een brief of een lijstje. Het doel kan zijn de lezer te laten glimlachen, te onthutsen, gram te uiten, een opvatting te delen, een publiek debat te ontlokken. De uitwerking van een column kan divers zijn; je wordt er klaarwakker van, het werkt als jeukpoeder, als schandpaal, als zalf voor de ziel, als een spiegel, maar je mag niet wegkijken, of als een megafoon maar je moet je niet overschreeuwen. Het aanzien van de columnist is vrij groot wegens de vrijheid van onderwerpen, de stijl, vrmenging van feiten en fictie, feiten controleren hoeft niet en wederhoor ook niet.
Hij noemde een lijstje van 15 meest voorkomende onderwerpen (maar dat was verzonnen), de smartfoon komt wel veel voor, maar elk onderwerp kan dus. Hij onderscheidt 4 grote thema's; droom en daad, menselijk tekort, opkomst en ondergang, verandering van gedrag tot botox.
Niet iedereen kan columns schrijven, taalvaardigheid en taallenigheid zijn een voorwaarde, net als zelfspot en zichtbaarheid. Het is snoeihard werken.
Hij noemde een aantal types columnisten, de dwarsligger (Jan Blokker, Hugo Brant Corstius, Leon Verdonschot), de chroniquer (Martin Bril met 'rokjesdag'), Frits Abrahams, Marcel van Roosmalen), de spotvogel (oa Komrij), de bespiegelaar (Jensen, Hofland, Wijnberg, Wagendorp). Tot die laatste categorie behoort volgens Alink als beste columnist de filosoof Bas Heijne, en ook Arnon Grunberg. Hij ziet een toename in het aantal vrouwelijke columnisten.
Een columnist mag veel maar geen haatzaaien of smaad verkondigen. De rechter kan dat altijd nog toetsen. Je vrijheid als columnist is groot maar kwetsbaar, je moet iemand niet in zijn nieren schoppen.
Een blog op internet heeft geen redactie en is vaak positief over producten in opdracht van de fabrikant en dus is het gewoon marketing. Of het bevat hetzerige teksten. Dat alles omdat er geen redactie op zit. Vloggers zijn daar weer een moderne variant van.
Eric Alink geeft later in de Maand van het schrijven workshops columns schrijven.
- 21/9 ook in de Maand van het schrijven: een workshop persberichten schrijven door Tjanne Hartman.
- 23/9 cabaretteksten schrijven met Patrick en Floor van de Koningstheateracademie.
- 26/9 Ingrid van Leeuwen over Koffie, thee, chocola. MaandagMiddagMatinee.
- 26/9 Özcan Akyol over zijn autobiografische boeken Eus en het nieuwe Turis.
- 28/9 Jacobina Kunnen gaf een workshop jeugdverhalen schrijven. Ze gaf veel schrijftips en voorbeelden, de workshop begon ze met het voorlezen van het verhaal Tranenthee van Alfred Lobel. De deelnemers gingen al zelf snel aan de slag aan de hand van gegeven beginzinnen en een foto van een kind. Ook een kinderpaspoort om het karakter van het peronage vast te stellen behoorde tot de hulpmiddelen. De cursisten lazen steeds hun tekstjes voor waarbij bleek dat een van de deelnemers in het Engels (haar moedertaal) schreef. Een deelnemer maakt voornamelijk tekeningen, maar kon nooit het verhaal erbij goed opschrijven. In de pauze kreeg hij de nodige tips voor zijn schrijfwerk.
Jacobina Kunnen schrijft zelf jeugdboeken en is docente aan de schrijfschool Script+ in Amsterdam en bij het LOI, ook voor de Vlaamse Ondernemersschool verzorgt zij cursussen. Daarnaast is zij bibliotheekmedewerkster.
- 29/9 Hugo Borst over zijn boek Ma en over zijn moeder die aan dementie lijdt. Samen met Carin Gaemers (uit de cliëntenraad van het huis waar zijn moeder woont) heeft hij een manifest in voorbereiding om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Een landelijke regeling want over het personeel van dat tehuis is hij zeer tevreden. Er werd veel gelachen deze avond en volgens hem is dat nodig om de verdrietige situatie van zijn moeder draaglijk te houden.
zie ook de bieb en RUW in mei&juni, april, maart en februari
info bieb - ruwdenbosch
©2016 Gerard Monté
Ruw
=THE THINGS NETWORK HACKATHON #1 29 september het vervolg met zelf een sensor bouwen of voorstellen doen of kennis uit te wisselen (geen foto's)
=de volgende Tegenlicht-avond is op 4 okt Wij zijn het volk
=volgende Nextstep onderwijs - na de grote vakantie.
ingang via het Burg. Loeffplein, naast het Mariapaviljoen