Noordbrabants Museum - Claire Morgan - In de ban van Bosch - In beeld - Robin Gerris - 7 december 2016
Noordbrabants Museum - Claire Morgan - In de ban van Bosch - In beeld - Robin Gerris - 7 december 2016
Presentatie van de nieuwe aanwinst van een aquarel Van Gogh - De tuin van de pastorie te Nuenen.
Directeur Charles de Mooij vertelde dat het werk voor ong. 1 miljoen aangekocht is, uit de verzameling van een particulier, met steun van een aantal sponsors. Het werk is op papier dat erg lichtgevoelig is, daarom is het werk niet altijd te zien; er komt een aparte vitrine met led-verlichting die aangestuurd wordt door een sensor die reageert als er iemand bij de vitrine komt kijken. Het werk was al eerder te zien in het NbrM. Het werk hangt nu in een aan Van Gogh gewijd gedeelte in de Brabantzaal.
Curator Helewise Berger (19de- en begin 20ste-eeuwse kunst) gaf een toelichting op het werk uit oktober-november 1885 dat het laatste is dat Van Gogh maakte toen hij zo'n anderhalf jaar bij zijn ouders in Nuenen woonde. Zijn vader was er dominee. Hij schilderde een licht werk toen hij beseft had dat hij steeds donker ging schilderen. Voor dit werk veroorloofde hij zich enige vrijheden, de toren op het werk was in werkelijkheid al enige maande ervoor afgebroken en de tuin was eigenlijk een besloten terrein. De wandelende figuurtjes in de tuin zijn vermoedelijk later toegevoegd. Deze waterverftekening heeft als voorbeeld gediend dat in WOII verloren ging en waarvan alleen zwart-wit reproducties bekend zijn.
Vijf schilderijen uit de vaste presentatie worden onderzocht dmv röntgen, infrarood, infraroodreflectografie en strijklichtfotografie (zoals bij het Bosch-project). Hij hergebruikte namelijk vaak zijn doeken. De resultaten worden getoond op de Van Gogh-tentoonstelling in 2017, vanaf eind juni.
Het museum is op zaterdag 10 december gratis toegankelijk zodat iedereen de aanwinst kan bekijken.
Foto's van de tentoonstellingen:
- Claire Morgan, een wonderlijke wereld van pluisjes, draadjes, loodjes, vliegen, enz. waarin opgezette dieren in volle vlucht tot stilstand lijken te zijn gekomen. Van de werken is vaak gelijktijdig een (ontwerp-)tekening gemaakt die vlak bij het werk hangt.
- In de ban van Bosch. Pieter Breughel maakte veel prenten met motieven van Bosch. Die prenten werden gedrukt. Het museum heeft er een aantal in de collectie. Samen met tekeningen van The Jong King, de objecten van Gurt Swanenberg en het wandtapijt dat Jan Fabre maakte, vormen ze de laatste tentoonstelling van de Grand Tour van Bosch-tentoonstellingen.
- Hans November, de nieuwe conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst, stelde uit de collectie de tentoonstelling In beeld samen en droeg hem op aan de in het vroege voorjaar overleden conservator Maureen Trappeniers.
- Robin Gerris toont in de tuingalerij zijn bijzondere printtechnieken waarmee bewerkte oude foto's op verschillende materialen overgebracht zijn.
informatie over openingstijden Noordbrabants Museum
©2016 Gerard Monté