kw1c Koningszaal - 3 x over anders zijn en pesten - regenboogstad - bezoek door de minister van onderwijs - 5 maart 2018
kw1c Koningszaal - 3 x over anders zijn en pesten - regenboogstad - bezoek door de minister van onderwijs - 5 maart 2018
Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen en Emancipatie maakte tijdens haar bezoek aan het KW1C bekend dat de regeling voor Regenboogsteden (49 in totaal) doorgaat tot 2022. Deze mededeling veroorzaakte vreugde bij wethouder Eric Logister van Den Bosch en bij wethouder Annemiek van de Ven, van Oss. En bij een aantal aanwezigen uit het onderwijs en maatschappelijk veld die zich bezighouden met het Regenboogbeleid, voor de emancipatie van LHBT-ers. Eigenlijk moeten achter die afkorting nog een I en Q want voluit is het voor homo's, lesbiënnes, transsexuelen, intersexuelen en queers.
(In Vlaanderen gebruikt men de afkorting holebi's maar daar voelt ook niet iedereen zich in vertegenwoordigd.)
Eerder de ochtend werd de Rodenborch-voorstelling Waar de rest begon ... gespeeld voor een aantal studenten van het kw1c, inclusief een documentaire over de gevolgen van pesten.
Voor een publiek met mensen uit het onderwijsveld en maatschappelijke organisaties en studenten werden daarna 2 korte voorstellingen gegeven: Ik ben Sam (pesten en getreiter over een naam) door 3e-jaars, Wij ('als iedereen anders is, dan is anders toch normaal') door 2e-jaars, en Waar de rest begon ... door leerlingen van het Rodenborch College.
Bij Wij was een van de spelers ziek, de vervanger hoorde gisteren pas dat hij de rol moest overnemen.
Een van de leerlingen van het Rodenborch was haar stem kwijt waardoor de voorstelling aangepast was en de driestemmige liedjes tweestemmig gezongen moetsten worden.
Het verliep allemaal prima.
In de School voor de Toekomst werd in groepjes gesproken over het Regenboog-beleid op scholen en over of theater op school een goed middel is om duidelijk te maken wat pesten -om wat voor reden dan ook- voor gevolgen heeft. Gewoon verbieden heeft geen zin was de algemene opvatting. De minister schoof bij een aantal groepjes aan, wethouder Logister begeleidde haar, net als de algemeen directeur van het kw1c, Jeannette Noordijk.
Daarna volgde nog een gezamenlijke sessie waarbij een van de Rodenborch-leerlingen een lied uit de voorstelling zong.
Wethouder Logister vroeg aan de minister te zorgen voor een beleid waarbij niet alleen de (inmiddels) 49 Regenboog-steden een actief beleid hebben maar zoveel mogelijk steden en dorpen want het is raar dat een student in Den Bosch er wel onder valt en zich geborgen kan weten maar thuis, buiten Den Bosch, niet.
Hij wil daarom van Regenboog verder naar de horizon. Voor iedereen geldt; wat je ook bent, het is ok!
Isabel van Bakel, leerlinge van kw1c-afdeling K&E, heeft als 'ervaringsdeskundige' in eigen beheer een boekje gepubliceerd met de titel 'Gepest maar niet verpest!' Dat werd aan de minister en de twee wethouders aangeboden.
Buiten werd geposeerd bij de Regenboogvlag die daar blijft hangen om aan te geven dat iedereen zich op de school veilig en geborgen mag weten.
fotoselectie volgt
zie ook 9/11 muziektheatervoorstelling ‘Waar de rest begon’ - over pesten en gepest worden
Het boekje van Isabel is te koop op het kw1c.
info E5cultplein - opleiding Artiest
©2018 Gerard Monté
-----------------
Zie evt ook Sportevenementen voor de BBs Pesten stopt - Respect begint