museum Slager - schenking twee Scholte-portretten door P.M. Slager - 4 februari 2017
museum Slager - schenking twee Scholte-portretten door P.M. Slager - 4 februari 2017
- Na de aankoop van de Dokpaarden van Frans Slager heeft het musem Slager in de Choorstraat weer een nieuwe aanwinst, of eigenlijk twee. Het museum kreeg namelijk van de familie Ten Noever Bakker de portretten van het echtpaar Scholte-Kihle geschonken. Deze schilderijen, gemaakt door P.M. (Piet) Slager, waren in 1983 ook op een tentoonstelling in museum Slager te zien.
De achterachterkleinkinderen Willeke en Walleke ten Noever Bakker onthulden in het museum de portretten van hun voorouders Albertus Gerardus Scholte (Groningen 1829 - Den Bosch 1902) uit 1867 en dat van zijn echtgenote Johanna Maria Scholte-Kihle (1824 - Den Bosch - 1873) uit 1873.
Na een bezoek aan het museum besloten de twee zussen de schilderijen die ze van hun moeder geërfd hadden aan het museum te schenken. Als kind was hun moeder bang van het schilderij van de vrouw. Het werd uitgeleend maar kwam wel weer terug, Nu is het dubbelportret dus in het museum.
Peter Berlijn vertelde nog wat over het echtpaar. Albertus Scholte was water- en vuurverkoper in de Tolbrugstraat, hij verkocht ook komeneischwaren (kruidenierswaren) en borreltjes. Piet Slager had net in Antwerpen zijn studie afgerond en was 26 jaar toen hij in 1867 het schilderij van Albertus maakte. Die draagt een militair uniform maar het is geen bekend uniform, ook het legermuseum weet niet waarvan het is. De Landstorm (indertijd een suggestie van Suze Bergé-Slager +) is pas in de 20e eeuw opgericht. Misschien was het een carnvalsuniform? Wie het weet mag het melden aan het museum.
Naast het schilderij hangt een penning die Arnoldus kreeg voor het redden van twee drenkelingen.
Johanna haar vader was timmermansknecht en zij is op het Hinthamereinde geboren. Ze is maar 49 jaar geworden, toen ze stierf woonde ze aan de Groote Hekel.
Er is nog een vraag van het museum. Op die tentoonstelling in 1983 hing een paneeltje (18,5 x 12 cm) bij de schilderijen waarop een Water- en vuurhuisje te zien was geschilderd door PMS. Het kwam uit een particuliere collectie.
Weet iemand waar het zich nu bevindt?
zie ook de tentoonstelling Diederik Kraaijpoel en van Giovanni Dalessi in oktober.
En de aankoop van Dokpaarden van Frans Slager.
info museumslager.com
©2017 Gerard Monté