Bourgondisch op de Parade - Starter en Stayer van het jaar in het Bestuurscentrum- 10 september 2018 + 2019
Bourgondisch op de Parade - Starter en Stayer van het jaar in het Bestuurscentrum- 10 september 2018
+ 14/9 vrijdagavond op de Parade
+ 17/6/2019 voorproefavond van Bourgondisch 2019 in het Bolwerk Sint-Jan
+ 9/9/2019 bekendmaking eerste winnaar van de Bourgondische Award
+ 13/9 Op de Parade
Tijdens de voorproefavond van Bourgondisch werden in het Bestuurscentrum de Starter Award en de Stayer Award uitgereikt.
Gastheer Jan de Wit van kabinetszaken van de gemeente interviewde wethouder van Cultuur Mike van der Geld ('ik lijk wel wethouder van evenementen" - Den Bosch is de vijfde stad wat aantal evenementen betreft) en burgemeester Jacques Mikkers over Bourgondisch dat dit jaar zijn 32e versie gaat beleven.
Er is geen Bourgondiër van het jaar meer. Een aantal oud-Bourgondiërs van het jaar was wel aanwezig.* Oud -voorzitter Pieter Bak (80) werd nog even in het zonnetje gezet, door burgemeester Mikkers en door de zanggroep De Italianen (studenten van Fontys).
De nieuwe voorzitter van Bourgondisch Edgar Dissel vertelde kort over zijn werk en over de opvolging van Pieter Bak.
Huub van Mackelenberg sprak uitgebreid over het werk van de jury die liever 5 genomineerden dan 3 gehad had want zoveel goede keus is er in Den Bosch wel. Het publiek kon via stemmen bijdragen aan de keuze, ook via de zgn. social media maar dat verloopt niet vlekkeloos.
Juryvoorzitter Carel Henderson maakte daarna bekend dat de Stayer Award 2018 naar Café Reinders ging en de Starters Award naar Wijn bij Stijn.
Beide zitten in de Kruisstraat, niet ver van elkaar. Je hebt er niet eens een elektrische scooter voor nodig, je kunt gewoon gaan lopen want drank en verkeer dat kun je niet maken ...
14/9
Op de de Parade is van donderdag tot en met zondag Bourgondisch 's-Hertogenbosch. Oud-voorzitter Pieter Bak merkte vorig jaar op dat het gaat om het culinaire en niet om het drinken. Voor het publiek zijn er workshops koken waarvoor je je kunt opgeven.
Er is altijd muziek
©2018 Gerard Monté
-----
+ 17/6/2019 voorproefavond van Bourgondisch 2019
in het Bolwerk Sint-Jan aan de Stadsdommel
en in restaurants in het centrum van de stad
Een welkomstwoord door Edgar Dissel, voorzitter Bourgondisch ’s-Hertogenbosch, hij vertelde over nieuwe zaken op Bourgondisch.
Zo is er op zaterdag 14 en zondag 15 september een lunch-actie waarvoor je een voucher kunt kopen waarmee je bij een restaurant een voorgerecht kunt krijgen en bij een ander restaurant een hoofdgerecht. Zoiets was er toen het nog Proeverij de Meierij heette maar door de grote drukte ging dat niet meer.
De "Gerritjes", de betaalmuntjes, worden gedigitaliseerd, wie er nog heeft kan ze wel inleveren. Er komt een pasje dat tegen een borg geleend kan worden, opladen kan bij de kassa, per mobiele telefoon en bij oplaadstations.
Na de Bourgondiër van het jaar en de Awards (zie boven) komt er nu de Bourgondisch Award, dit jaar voor de meest innovatieve horeca-/gastronomie-ondernemer, andere jaren kan die b.v. voor de beste sommelier, of voor een aanstormend talent zijn.
Er volgde de ondertekening van de nieuwe sponsorcontracten door Peer Swinkels (Swinkels Family Brewers - Bavaria) en Koen Slippens (Sligro Food Group) en door Edgar Dissel.
Daarna ging het gezelschap in groepjes naar 7 restaurants voor een 'running diner' waarbij voor de verschillende gerechten gewisseld werd van restuarant.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 9/9/2019 bekendmaking winnaar van de Bourgondisch Award
Bekendmaking van de winnaar van de Bourgondische Award in het Bestuurscentrum Achter het stadhuis.
Voor de eerste keer is op 9/9 de Bourgondische Award uitgereikt en wel aan restaurant O&O van de familie Tsang uit Sint-Willebrord dat in 2018 een Michelin-ster kreeg.
De voorzitter van Bourgondisch Edgar Dissel hield een welkomstwoord.
De jury bestond uit Bob Hutten (Hutten catering), Soenil Bahadoer (meesterkok van Restaurant De Lindehof) en Hans
Steenbergen (hoofdredacteur Food Inspiration) kenden restaurant O&O deze prijs toe vanwege de ‘innovatie’ die zij in hun restaurant hebben doorgevoerd waarbij de klassieke smaken en kwaliteit bewaard bleven. De familie kreeg een kunstwerk gemaakt door Cor Unum.
Burgemeester Mikkers, enigszins verlaat het bezoek van de minister van landbouw aan Den Bosch, sprak waarderende woorden over het restaurant O&O waarna een toost volgde.
In de hal van het Bestuurscentrum waren enkele kleine bedrijfjes vertegenwoordigd, oa een 'starter' op het gebied van herbruikbaar plastic in de voedselindustrie.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 13/9 Op de Parade
BoB-Award , Eet met je hart
©2019 Gerard Monté
---------------
Bourgondiërs van het jaar:
* Thomas Lepeltak in 2003, André Kuipers in 2004, Paul van Craenenbroeck in 2005, Jan Timmer in 2006, Tonny Rademaker in 2007, Gerrit Braks in 2008, Thérèse Boer in 2009, André Rieu in 2010, Karin Bloemen in 2011, Carol Dona in 2012, Willem Kool in 2013 en Erica Terpstra in 2014, Bob Hutten in 2015, Guus Meeuwis in 2016, Ton Rombouts 2017.
(eerdere jaren in Boschtion-formaat in september van het betreffende jaar).
zie ook de voorproefavond met de Starter en Stayer van 2017 en Bourgondisch 2017, 2016 en 2015 en 2014.
Van eerdere jaren foto's in Boschtion-formaat in de betreffende maand van dat jaar.
info Bourgondisch
©2019 Gerard Monté