Expositie World Press Photo 2018 in Den Bosch & nevenactiviteiten - Willem Twee kunstzaal - 16 november 2018
Expositie World Press Photo 2018 in Den Bosch & nevenactiviteiten - Willem Twee kunstzaal - 16 november 2018
+ 2/12 extra TLKSHW door Martijn van der Zande met Freek van den Bergh en Jan Dirk van der Burg
+ 8/12 uitslag van de fotowedstrijd Brabant in beeld
+ 16/11 opening van de expositie in de kunstruimte van Willem Twee, verwelkoming door directeur Henri Broeren.
Boschdijkstraat, voormalige Willem 2 Fabriek. t/m 9 december.
Sprekers waren:
- Ruud Geven, voorzitter Stichting Wereldbeelden, vertelde over de totstandkoming van de expositie in Den Bosch.
- Lex Hoge, communicatiemedewerker van Canon Nederland (hoofdkantoor in Den Bosch), wees erop dat niet alleen de foto's van belang zijn maar ook de teksten die erbij staan. Hij meldde dat Canon al tientallen jaren WPP foto steunt, omdat het (Japanse) bedrijf vindt dat door het tonen van al deze foto's er toch hoop op een betere wereld blijft. Hij noemde het begrip kyo-sei dat betekent samen leven en samen werken voor het algemeen belang, het is de bedrijfsfilosofie van Canon dat niet alleen een commercieel bedrijf wil zijn, maar ook een wisselwerking wil met de maatschappij.
- Yi Wen Hsia, medewerkster van World Press Photo die oa vertelde dat WPP een Nederlandse organisatie is, wat maar weinig mensen weten. Zij verzorgde ook een rondleiding langs de fotopanelen
- fotojournalist Raymond Rutting werd geïnterviewd door Ruud Geven. Hij zei onder andere dat je eens voor de foto's moest gaan staan met je oren dicht en je verder afschermen van de omgeving om je heen en dan denken wat je zou doen als je die situatie voor je zag, een foto maken? Veel fotojournalisten in crisisgebieden krijgen een flinke tic mee van wat ze daar zien.
- In de Spiegelzaal op de begane grond is de tentoonstelling van de fotowedstrijd Brabant in Beeld te zien. Het publiek kan kiezen uit de foto's die in 2018 in Brabant gemaakt zijn. De uitslag volgde op 8 december, op deze locatie. (zie onder)
organisatie Stichting Wereldbeelden
open van zaterdag 17 november tot en met zondag 9 december 2018 (lift naar 1e verdieping aanwezig)
openingstijden: maandag tot en met vrijdag: 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag: 11.00 tot 17.00 uur
Toegang: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis. [Er zijn zoals altijd bij WPP wel heftige beelden te zien].
- donderdag 6/12 was er een avondopenstelling tot 21 uur met gratis rondleidingen om 18, 19 en 20 uur.
- Zo'n 9000 mensen bezochten de tentoonstelling (in 2017 ongeveer 8500) waaronder 1900 scholieren (in 2017 1600).
-----------
+ 2/12 een extra TLKSHW in het Werkwarenhuis op de Tramkade door Martijn van der Zande tgv de WPP-expositie
met de nieuwsfotografen Freek van den Bergh en Jan Dirk van der Burg. *
Freek van den Bergh werkt nu voor ANP en de Volkskrant. Hij volgde eerst de opleiding voor journalistiek maar dat lag hem toch niet zo en hij stapte over naar fotografie, na zijn eerste foto-ervaringen met een wegwerpcameraatjes. Getoond werd zijn fotoserie over de vrouwelijke Turkse minister die een verkiezingstoespraak wilde houden bij de Turkse consul maar daarvoor niet welkom was in Nederland. De fotograaf volgde eerste de consul naar de ontmoeting ondanks afledingsmanoeuvres en maakte van grote afstand foto's van hoe ze met zachte dwang weer naar de grens met Duitsland gebracht werd waar ze vandaan gekomen was. Hij maakte er ook foto's van roepende demonstranten op een meter afstand. Daarbij voelt hij zich niet ongemakkelijk, maar voelt wel schaamte als hij foto's maakt van persoonlijk leed b.v. als iemand huilt.
Het maken van zo'n verslag kan wel de hele dag duren dus "je moet eten als het kan". Het is soms wel een beetje "gluren" zoals bij de formatie maar de politici weten wel dat er fotografen zijn of zorgen daar zelfs voor zoals bij een intiem dineetje met een hele rij fotografen. Hij is een paar keer genomineerd geweest voor de Zilveren camera, oa voor zijn foto's over de vluchtelingen in Calais.
Om te kunnen leven moet hij ook commerciële opdrachten doen want de tarieven bij de kranten staan onder druk. De kranten letten trouwens niet meer zo op kwaliteit bij de foto's.
Als fotograaf moet je niet regisseren in de journalistiek, je moet het nemen zoals het gebeurt, je bent maar een fly on the wall.
Jan Dirk van der Burg geeft ook theatershows over zijn foto's, het direct contact met het publiek is heel leuk, amders dan bij een expositie. Ook hij heeft eerst journalistiek gestudeerd.
In zijn begintijd als fotograaf kreeg hij maar geen vriendin, maar toen hij in de zelfde semi-nonchalante houding als oorlogsfotograaf Robert Capa (1913-1954) bij de bar ging staan lukte het wel.
Hij noemt zichzelf gewoon fotograaf, vindt zelf opdrachten verzinnen beter als opdrachten afwachten en hoe meer tijd je besteedt aan een foto hoe beter die wordt.
Zijn series gaan bv over straten die vernoemd zijn naar Nelson Mandela die soms de meest onooglijke plekjes toebedeeld krijgt [In Den Bosch is de Nelson Mandela-laan de weg tussen de Zandzuigerstraat, over een industrieterrein, tussen het spoor en de Parallelweg met het voormalig ptt-distributecentrum, nu kunstacademie. In deze weg is de Royal Welsh-brug over de Dieze opgenomen.] Een andere serie gaat over wachtende mannen op huishoudbeursen e.d., of over heggen en struiken die brievenbussen, hekken en lantaarnpalen overgroeid hebben, of Genieten in Nederland. Die series worden gepubliceerd in het Zaterdag-magazine van de Volkskrant, net als die over olifantenpaadjes, wegen die mensen zelf door grasvelden maken om de weg af te snijden, zoals olifanten dat doen.
Fotograaf des Vaderlands is voor hem niet alleen een eretitel, mensen denken dat je de beste fotograaf van het land bent en dus kan je tarief omhoog, het is ook goed voor de theatervoorstellingen.
Een andere reeks is die over inspraakavonden van gemeentes.
Op Breda Photo* was dit jaar (op de binnenplaat van het vroeger Breda's Museum, nu "Botonique") de reeks Wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar te zien. Van (oud-)wethouder van Den Bosch Geert Snijders was er ook een portret te zien.
Eva Willems zong een aantal covers, begeleid door Ramon Chartrer.
----
Daarna volgde nog een dans door twee oud-studenten van Fontys Dansopleiding: Annemijn Rijk en Piet van Dycke.
De foto's van de dans staan hier.
-----------
+ 8/12 Uitslag van de fotowedstrijd Brabant in beeld, georganiseerd door Stichting Wereldbeelden ism BD, ED, De Stem.
De winnende foto's zijn van Rob Visser uit Bladel.
Het zijn de foto's met lichtval door de bomen, op een heel bijzondere manier gefotografeerd.
Fotografen uit heel Brabant konden foto's insturen, een jury selecteerde uit de duizenden inzendingen een aantal foto's in verschillende categorieën. Het publiek kon op een paar tablets per categorie een stem uitbrengen. Dat leverde per categorie weer een winnaar met de meeste stemmen op.
Dat waren Jan van de Ven, met de foto van de tractor die een stofwolk opwerpt,
Marc van den Hout, met een foto van een doodskist, in zwart-wit,
Arnold Bertens, een jongetje dat alleen op een parcours loopt,
Rob Visser, met de serie bomen met bijzondere lichtval,
Marc van den Hout, een meisje in de modder,
Riannne van Teeffelen, een foto van een nest met ooievaars bovenop de paal van een portaal van de spoorweg.
De algemeen winnaar was dus Rob Visser die uit handen van Lex Hoge van Canon Nederland een camera. Rob Visser vertelde nog dat hij de foto's in het Liesbos bij Breda gemaakt had.
Het aantal stemmen en de stemverdeling is niet bekend gemaakt.
-----------
(*Vergelijk evt ook het gesprek op de openingsavond van het Erasmusfesival Brabant over onderzoeksjournalistiek)
(zie evt. ook de avond van RUW in de bieb over de toekomst van de lokale journalistiek)
Op 26/11 was er tgv WPP een bijeenkomst van Klimaatplein ism Buurtbinders: Hoe menselijk is energietransitie? (geen foto's)
zie ook WPP2017
info worldpressphotodenbosch - willemtwee -
©2018 Gerard Monté
*zie evt ook Breda Photo 2018