Vincentius 45ste boekenbeurs - Veel bijzondere boeken - Brabanthallen - 25-27 januari 2019
Vincentius 45ste boekenbeurs - Veel bijzondere boeken - Brabanthallen - 25-27 januari 2019
+ 26/3 uitdeelavond goede doelen in Sint-Janslyceum
+ 19/10 Vincentius speelgoedbeurs in het Sint-Janslyceum
---------------------
+ 3/1 Persbijeenkomst
Voorzitter Jan Schellekens vertelde dat hij en secretaris Henk Brants aftreden en dat er dus gedeeltelijk een nieuw bestuur komt van de werkgroep India zoals de boekenbeurs van Vincentius Den Bosch eigenlijk heet. 45 jaar geleden begon deze werkgroep "buitenland" die werkt met geld dat voor de Derde Wereld bestemd is.
In het 4e weekend van januari is er weer de traditionele boekenbeurs voor het goede doel met 200 vrijwilligers die zo'n 100.000 boeken verwerken en transporteren, op dinsdag beginnen ze daar al mee. Er staan in de nabijgelegen kelders van de Bim 500 pallets die naar de Brabanthal entree A komen. Dagelijks worden er boeken gebracht in de winkel in de Havenstraat, vlakbij het station, waar ook het sociaal restaurant Het Anker gevestigd is.
Het goede (hoofd-)doel is dit jaar Peduli Anak, een stichting die 13 jaar geleden oorspronkelijk opgericht is om kansarme kinderen op Lombok in Indonesië onderdak, scholing, medische hulp, belangenbehartiging en gezinszorg te bieden. Al meer dan 120 kinderen zijn geholpen in het opvangcentrum en ruim 150 gezinnen hebben hulp gehad. Peduli Anak betekent letterlijk dak voor een kind, aldus Nynke Landman die namens de stichting aanwezig was.
Maar door de aardbeving in de buurt van de vulkaan Krakatau is een gedeelte van het opvangcentrum ingestort, helemaal vernield vertelden de bestuursleden. Vooral aan schoon drinkwater is gebrek. Het onderdak van 80-90 kinderen is weg en die wonen nu al drie maanden in tenten. Het onderwijs lijdt daar ook onder terwijl het centrum juist zo'n goede resultaten behaalden en kinderen zelfs doorstroomden naar de universiteit. Maar nu moeten de kinderen in het schoolgebouw slapen.
Op Sulawesi is er wel hulp gekomen maar op Lombok niet (Rode Kruis niet, 555 niet, internationaal niet), daarom helpt Vincentius nu. Daarom krijgen ze nu ook van Wilde Ganzen een bijdrage.
Op deze link vind je een overzicht van de gevolgen van de aardbeving
Van de boeken op de beurs valt een groot gedeelte onder de delicatessen, ze zorgen altijd voor 1/3 van de opbrengst. Ze kosten altijd 5 euro of meer. Op tafel waren er al een aantal te bekijken, maar Jan Schellekens benadrukte enkele malen dat er voor de 25e 19 uur geen enkel boek verkocht wordt. Iedereen moet een kans krijgen. Aan het probleem dat handelaren stapels meenemen om ergens in de hal ze uit te gaan zoeken kunnen ze niks doen maar bij de delicatessen moet in de aparte ruimte meteen afgerekend worden, daar is dat probleem minder. De delicatessen zijn op zaterdag 25% goedkoper, op zondag 50%.
De boeken komen bv uit kloosterbibliotheken in Maliskamp en Boxtel.
Andere boekprijzen: gebonden 2,50 , paperback 2 en pockets 0,50 euro maar op zaterdag worden ze goedkoper en op zondag gaan de boeken voor 3 euro per kilo weg. Er zijn 25 verschillende categorieën.
De entree is gratis, parkeren ook. De Brabanthallen (Lips) geeft veel steun, oa reductie op de huur.
De bruto opbrengst ligt de laatste jaren op 60.000 euro, netto wordt er 30 tot 35.000 uitgedeeld aan goede doelen.
De boeken (behalve de delicatessen) die over zijn worden 's zondags opgehaald door een organisatie voor missie en ontwikkelingsdoelen maar Vincentius krijgt ook altijd weer van andere instellingen boeken om te verkopen.
De boekenbeurs krijgt ook hulp van scholen in Den Bosch voor wat betreft vrijwilligers, beveiligers van de opleiding Vavo van het Kw1c en leerlingen van het Jeroen Bosch College die een maatschappelijke stage doen.
Meer informatie over Vincentius Den Bosch en de jaarlijkse boekenbeurs vindt u hier
Openingstijden vrijdag 19-22 uur - zaterdag 10-16 uur - zondag 10-16 uur.
©2019 Gerard Monté
------
+ 25/1 De 45e Boekenbeurs van Vincentius werd geopend om 19 uur en binnen 10 minuten stroomden er meer dan 500 bezoekers de ruimtes in waar 120.000 boeken uitgestald lagen in de kramen of nog in de bananendozen.
In de Delicatessen-hoek stonden de duurste boeken in de vitrines, de rest stond in de boekenkasten. Voorzitter Jan Schellekens controleerde hier en daar de opstelling. Er worden geen plastic tasjes meer uitgegeven maar je kunt een linnen tas kopen om de gekochte boeken in te doen. Aan de wachtenden in de gang werd dat duidelijk gedemonstreerd.
De kraam van het goede doel Peduli Anak stond een beetje in het donker; naast informatie en een giftenbus waren er mooie waterflesjes te koop.
De boeken werden uitvoerig bekeken, op de kinderboekenafdeling worden de boeken apart afgerekend. Terwijl je ouders daar mee bezig zijn kun je alvast onder tafel duiken om verder te zoeken...
Een enkele bezoeker had een lampje bij zich om de titels op donkere ruggen goed te kunnen lezen.
Om 20.15 uur was de 1000e bezoeker binnen: Mechelien de Groot uit Waalwijk en haar man werden verwelkomd door boekenbeurs-voorzitter Jan Schellekens. Zij kreeg een boek met tekeningen van de Bossche tekenaar Herman Moerkerk.
+ 27/1 het weer opruimen van de boeken die niet verkocht zijn
De scheidend voorzitter Jan Schellekens nam officieel afscheid van de scheidend secretaris, Henk Brants, na 35 jaar trouwe dienst en daarna gingen ze gauw weer aan het werk. Iets na zeven waren de hallen weer leeg.
De omzet was dit jaar 65.234 euro, dat is bruto, de kosten moeten er nog af. Er kwamen 3884 bezoekers, 800 meer dan vorig jaar. Sommige bezoekers van de Western Experience kwamen ook even kijken om een boek te kopen of een uitrijkaart te scoren...
Na afloop konden de vrijwilligers in de Havenstraat erwtensoep en pannenkoek komen eten bereid door de koks van het sociaal restaurant. De anekdotes vlogen over tafel. Het (gedeeltelijk) nieuwe bestuur van de boekenbeurs poseerde nog even in de boekenopslag.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 26/3
uitdeelavond goede doelen in Sint-Janslyceum
Op deze avond werden cheques met verschillende bedragen uitgedeeld aan een aantal organisaties die zich bezig houden met goede doelen in oa India, Afrika (Oeganda, Ghana, Burkina Faso, Malawi, Togo), China, Guatemala, Indonesië. Het geld zal besteed worden aan onder meer, (technisch) onderwijs, een stroomgenerator, een schoolbibliotheek, zorg voor HIV-geïnfecteerden, verbetering van een kindertehuis, zonne-energie voor een zorgboerderij, een kinderdagverblijf, duurzame landbouw, beroepsscholing, gezondheidszorg, micro-kredieten, geiten voor levensonderhoud (6 gezinnen), buurthuis met waterput.
In Europa ging geld naar Moldavië voor ouderenzorg, in Roemenië naar hulp aan kansarmen.
Een van de ontvangers zei dat onderwijs de basis is van alles in de wereld.
In Den Bosch ging een bescheiden bedrag naar sociaal restaurant Het Anker van Vincentius in de Havenstraat, een bedrag naar Hulpverlening bij acute nood. Vincentius Nederland kreeg een bedrag voor hulp aan instellingen in India die zelf 10 procent op moeten brengen van het bedrag dat ze nodig hebben, de rest krijgen ze. (zie evt Vincentius Nederland)
Het Liet Aussemsfonds, dat het werk van een Bossche zuster ondersteunt die een opvangcentrum runt voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte vrouwen die verstoten zijn, kreeg ook een bedrag.
De stichting Peduli Anak die in Indonesië (Lombok) helpt na de aardbeving en tsunami was dit jaar het hoofddoel van de beurs. (zie boven).
Algemeen voorzitter van Vincentius, Ton Bersselaar, memoreerde dat dikwijls gezegd wordt dat het maar een druppel op de gloeiende plaat zou zijn, maar elke druppel telt want er worden mensen geholpen.
In totaal kon zo'n 40.000 euro verdeeld worden, de netto-opbrengst van de boekenbeurs.
zie ook de Boekenbeurs 2018
©2019 Gerard Monté
-----
+ 19/10 Vincentius speelgoedbeurs in het Sint-Janslyceum
De (25e) speelgoedbeurs van Vincentius is geopend op zaterdag 19/10 van 10.00 – 15.30 uur
en op zondag 20/10 van 10.00 – 14.00 uur.
Sint-Janslyceum Sweelinckplein. De entree is € 0.50
Dit jaar werd er voor het goede doel -Villa Pardoes- zo'n 12.000 euro opgehaald.
Via de Voedselbank zijn er 400 tegoedbonnen uitgedeeld om voor een bepaald bedrag gratis speelgoed te krijgen.
's Morgens was het er stampdruk, in de middagpauze was het even rustig om foto's te maken.
Het merendeel van de goederen was toen al verkocht, maar er ligt nog genoeg.
Een luxeprobleem bijna voor kinderen om iets uit te zoeken.
©2019 Gerard Monté
--------------------------------------
Zie ook de Kerstproeverijen van 2018 en 2019