Spark makers event - urban innovation festival - 1 juli 2017 - oktober 2021
Spark makers event - urban innovation festival - Tramkade - 1 juli 2017
+ 11/2/2019 het 5-jarig bestaan van SPARK
+ 15/5/2020 Muurschildering schetst verleden en toekomst Grasso-terrein
+ 27/10/2021 Spark challenge - Close the loop - wedstrijd met 3 thema's over afvalreductie
Op 1 juli 2017 vond op de Tramkade bij het Werkwarenhuis het 2e Spark Makers event Urban Innovation Festival plaats.
Een presentatie van creativiteit en nieuwe ideeën in de Kaaihallen op het terrein van de Tramkade (Koudijs/deHeus).
Onder andere:
Van gerecycelde bouwmaterialen tot energiebesparende ideeén. Leuke techniekspelletjes voor kinderen en VR-ervaringen voor jong en oud. 3D-printers voor volwassenen en 3D-pennen voor kinderen.
Ruimtelijk door een te verbouwen kerk wandelen, Stadshout Den Bosch, Bouw je eigen droomstad met het ontwerp voor Boschveld (zie evt de foto's van de bouw van het project Bewust Wonen & Werken), een zoutwaterauto bouwen, de ademende driepoot van Rezone, met lucht (met rook) bekertjes op afstand om blazen, paddestoel kweken, met robots voetballen, of het reuzenwiel Oriëd van Pieter Verhees (web) uitdagen en tijdig laten stoppen.
Waterwonen, een eigen spinner maken, bij de wedstrijd met drones kijken of een kleintje proberen te vangen.
Burgemeester Ton Rombouts probeerde de VR-cabine uit.
Ook het Sparklab presenteerde zich.
Vanuit het Makers Event werd het kunstwerk De Trechter van Reinier Bosch geopend. De Trechter geeft helaas nog steeds 's avonds geen licht terug van de stroom die overdag door de zonnepanelen geproduceerd is.
zie evt ook de foto's van het Energiecafé van de gemeente bij Spark en van de demoday op 22 juni 2017.
info Spark
©2017 Gerard Monté
-----
+ 11/2/2019 netwerkbijeenkomst tgv het 5-jarig bestaan van SPARK
in het vergadercentrum van Grasso/Grenco aan de Parallelweg.
met Lonneke Wijnhoven die het programma leidde, Spark-directeur Cassandra Vugts die een enthousiast verhaal hield over het ontstaan van Spark 5 jaar geleden met een aantal partijen, wethouder Jan Hoskam die een korte toespraak improviseerde omdat de directeur eigenlijk al zo veel gezegd had en de voorzitter van BouwNederland, Maxime Verhagen.
Jeroen Heijs (van het ministerie van Economische Zaken van de afdeling klimaat) kende namens de organisatie SmartIndustry de naam FieldLab toe aan het SparkLab. SmartIndustry is een initiatief van het ministerie, TNO, KVK en andere partijen. Deze toekenning -in de vorm van een schildje- gebeurde voor de 39e keer maar nu voor het eerst aan een lab uit de bouwsector zodat de digitale en moderne productietechnieken én bouw in Nederland gekoppeld zijn.
De overhandiging van het schildje gebeurde bij de ingang van de nieuwe ruimte van het Spark-lab aan de Paardskerkhofweg. Rond juni moet die ruimte volledig ingericht en operationeel zijn.
Het nieuwe lab zit in de Spoorzone dicht bij het ict-gebouw in het oude Grasso-kantoor, bij het BAC ("waar met de handen gewerkt wordt en dat zijjn eerbare beroepen" aldus de wethouder) en dichtbij Avans en Kw1c waardoor veel meer met het onderwijs samengewerkt kan worden (de reden waarom wethouder Kâhya ook aanwezig was.)
zie evt ook foto's van de Spoorzone
©2019 Gerard Monté
-----
+ 15/5/2020 - Muurschildering schetst verleden en toekomst Grasso-terrein
Op de zijmuur van een van de gebouwen op het Grasso-terrein aan de Parallelweg is een graffitibeschildering aangebracht waarin de geschiedenis van Grasso/Grenco zichtbaar is, oa de logo's die het bedrijf in de loop der jaren gehad heeft.
Het terrein ontwikkelt zich nu tot een centrum van ICT en databeheer.
Het ontwerp van de schildering is gemaakt door studenten van de kunstacademie AKV/St.Joost, Ivy Kneppers en Floor Rebbers (studio Maak-i). Zij maakten het ontwerp op de computer en de Kings of Colors voerden het werk uit met spuitbussen. De spuiters van dienst waren Patrick de Kaste, Gunny van Cazn (uit Vlaanderen) en Jan-Henk van Ieperen.
Robert de Kleijn van BIM, die de Grasso-gebouwen beheert, sprak een welkomstwoord en introduceerde de kunstenaars. Wethouder Jan Hoskam "onthulde" daarna het kunstwerk in wording waaraan de hele week gewerkt is. 's Avonds tegen 19 uur was het klaar.
Grasso, uit 1858, maakte aanvankelijk oa machines voor de margarine-industrie, tegenwoordig koelmachines en compressoren. Het hoofdgebouw wordt dit najaar verbouwd tot bedrijfsverzamelgebouw voor data- en ict-bedrijven.
In het nu beschilderde vergadergebouw is oa Spark Innovatie gehuisvest, zie boven.
zie evt ook Kings of Colours - weth. Mike van der Geld - graffiti voorm. PTT-centrale - Western Virginia Railroad - 14 juli 2018
zie evt ook Gemeente - Spoorzone deel 3 - toekomst Brabanthallen e.o. - EKP-terrein AKV/St.Joost - 30 september 2019 e.a. oa Grasso
zie evt ook Gemeente - inspiratie-avond over het EKP-terrein Parallelweg Spoorzone dl.2 - tijdelijk AKVStJoost - 6 november 2017
info Kingsofcolors
©2020 Gerard Monté
-----
+ 27/10/2021 Spark challenge - Close the loop - wedstrijd met 3 thema's over afvalreductie
In het Minc-café van 21 september vertelde Robert de Wit van Spark makers zone over de wedstrijd voor afvalreductie. De inschrijving was verlengd tot 6 oktober. In de biologisch verantwoorde promotiekaarten zaten zaadjes voor bloemen in de tuin.
Op 27 oktober was de laatste dag van de wedstrijd waarbij de jury 6 uit 19 overgebleven inzendingen moest beoordelen. De inzendingen waren verdeeld over 3 thema's: verpakkingsmaterialen, afvalstromen, en een vrij onderwerp.
Robert de Wit begeleidde het dagprogramma, de bezoekers werden welkom geheten door Cassandra Vugt, directeur van Spark, die de jury voorstelde.
Naast de juryprijzen van 500 euro elk gaf Dassault Systems uit Den Bosch de publieksprijzen waarvoor via internet gestemd kon worden.
©2021 Gerard Monté
-----