Vlinders in de Moerputten - afsluiting LIFE+-project ‘Blues in the Marshes' - pimpernelblauwtje - 7 juli 2017
Vlinders in de Moerputten - afsluiting LIFE+-project ‘Blues in the Marshes' - pimpernelblauwtje - 7 juli 2017
Het pimpernelblauwtje is in Europa een zeer zeldzaam geworden vlinder die in Nederland alleen in het gebied van de Moerputten tussen Den Bosch en Vlijmen voorkomt, in het blauwgrasland (marshes). info over het blauwtje 2015.
Er was een internationaal congres in Den Bosch/Vught op 6 juni en op 7 juni was er een excursie naar de Moerputten. Een aantal bestuurders van de waterschappen Aa&Maas, dijkgraaf Lambert Verheijen, van De Dommel watergraaf Peter Glas*, de provincie en van het ministerie gingen eerst naar het inlaatpunt tussen het Drongelens kanaal en de Gement. Als het Bossche Broek te veel water heeft en het Drongelens kanaal (uit 1904 - toen al te klein ontworpen) het niet meer af kan voeren dan wordt via dit inlaatpunt de Gement of delen ervan als overloopgebied gebruikt. Alles om Den Bosch droge voeten te laten houden.
De peilschaal bevat overigens een fout, er staat een nul te veel in de getallen, het is 3,40 m en niet 34 meter.
Peter Rutten van Aa&Maas leidde bestuurders rond. Vanwege de regen de dag ervoor hadden sommigen laarzen aangetrokken wat niet echt nodig was. De grond was droog, ook in De moerputten waar vervolgens een bezoek aan gebracht werd.
Twee andere bussen met geïnteresseerden gingen naar de bijenwei op de Moerputten om de vlinders te zien, net als de bus met bezoekers uit Engeland, Polen, België e.a.. Het vlinderproject is een Europees project.
In de Moerputten volgde een wandeling naar de brug waarover tot 1970 goederen naar en van de leerindustrie in de Langstraat vervoerd werden, het personenvervoer was al eerder gestopt. De brug verviel maar is mooi gerestaureerd en nu onderdeel van een wandelgebied.
Op het eindpunt van de wandeling werd een nieuw boek over de Vughtse Gement, de Moerputten, het Vlijmens Ven en het Bossche Broek gepresenteerd: Natte natuur, droge voeten.
Yolande van der Meulen, directeur bij de provincie Noord-Brabant, en dijkgraaf Lambert Verheijen kregen een eerste exemplaar aangeboden. Het boek bevat veel interviewers van degenen die aan deze projecten gewerkt hebben, teksten over de turfvaart in dit vroegere veengebied, beschrijvingen van de flora en fauna, over de historische vondsten in het gebied bij de afgravingen, over de eendenkooien, en over Irma Wynhoff die er voor gezorgd heeft dat de terugkeer van het pimpernelblauwtje een succes werd, (Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar.)
Bij deze gelegenheid memoreerde Lambert Verheijen dat de ook aanwezige Ad Mol al in de jaren 70 gepleit had voor een convenant tussen alle partijen voor een beter HoWaBo (HoogWaterBeleidDenBosch).
Om het gebied als overloopgebied bij hoog water mogelijk te maken is op sommige plaatsen tot meer dan een halve meter landbouwgrond afgegraven waarvan kades (dijken) gemaakt zijn. Als overstromingen, zoals in 1995, die eens in de 50 tot 100 jaar voorkomen, zich weer voordoen dan kan dit gebied gevuld worden met het teveel aan water en blijft Den Bosch droog.
Vroeg in de vorige eeuw was er ooit een plan om daarvoor een kanaal van de Beerse Overlaat te graven naar West-Brabant dat een afvoerfunctie had. Het Drongelens kanaal is er een kleine variant van. **
De voorstelling was van dekwekerij uit Tilburg. De tekst was in het Engels voor het internationaal gezelschap. De voorstelling beeldde de strijd tegen het water uit.
zie ook Vlinders in de Moerputten - 25 jaar pimpernelblauwtje - 2015 en evt. ook hoogwaterbeleid 2016
info bluesinthemarshes - Aa&Maas - De Dommel - Vlinderstichting
©2017 Gerard Monté
*Het verschil tussen een dijkgraaf en een watergraaf is dat de eerste voorzitter is van het bestuur van een waterschap dat grote dijken langs rivieren in het te beheren gebied heeft.
**Vergelijk eventueel de documentaire Sjieke pakken, natte voeten, over het onder water zetten van de Noordwaard bij de Biesbosch als overloopgebied.