Ontwikkeling van de Stadsdelta - Kop van 't Zand (Tramkade) en Orthenpoort-Zuid - 6 november 2019
Ontwikkeling van de Stadsdelta - Kop van 't Zand (Tramkade) en Orthenpoort-Zuid - 6 november 2019
+ 23/11 Kort & Krachtig-festival over de Stadsdelta + 28/11 donderdagmiddaggesprekken begonnen
+ 9/1/2020 Hijskraan op Tramkade wordt hotelkamer - aanlegsteiger voor elektrische bootjes
+ 7/2 Presentaties resultaten van de ideeënbijeenkomsten voor de Bossche Stadsdelta - Werkwarenhuis + 5/3 + 14/3
+ 5/6 presentatie van de nieuwe plannen voor een gebiedsperspectief van de Stadsdelta
+ 6/11 Ontwikkeling van de Stadsdelta - Kop van 't Zand (Tramkade) en Orthenpoort-Zuid
Wethouder Mike van der Geld presenteerde een ambitiedocument met de eerste ideeën voor de ontwikkeling van dit gebied. Het document heeft nu de vorm van een vouwblad met een tekening van dit gebied met drie thema's:
- voor eeuwig jong, een eeuwenoude stad met ruimte voor vernieuwing in gebieden met een rauw randje,
- het talent voor gastvrijheid: het gebied ligt dichtbij de binnenstad en het centrum maar moet wel goed bereikbaar zijn, oa door een andere lagere Diebrug, -smaller met een 30km-zone voor voetgangers en fietsers, de auto alleen als het moet- die ook moet zorgen voor een verbinding tussen de twee delen van de Stadsdelta,
- ruimte voor de Moerasdraak, zoals de stad in de 17e eeuw wel genoemd werd vanwege zijn vermeende onoverwinnelijkheid door de aanwezigheid van veel water. Dat water heeft ruimte nodig, vooral op het punt waar Dommel, Aa en Zuid-Willemsvaart samenkomen. Het afgraven van grond aan de zijde van Orthenpoort-Zuid (bij stadsstrandje Witte Sieb) om ruimte te maken voor het water is een uitdaging omdat hier sprake is van bodemvervuiling. Met de kennis uit de stad wil de gemeente onderzoeken of deze ambitie haalbaar is.
De wethouder noemde tien bouwstenen die op de achterzijde staan afgebeeld:
netwerk van ontmoetingsplekken, ruimte voor ideeën en experiment, cultuurhistorisch erfgoed, wonen, water in een mini-delta, gezonde stad, bodemkwaliteit, mobilteit, energietransitie, verbinding.
De bedoeling is dat er minimaal 650 woningen komen, waarvan 100 al vooruitlopend op de gebiedsontwikkeling in het voormalige GGD-gebouw. Om vernieuwing te blijven houden in het gebied wordt voor een deel van de toekomstige woningen gedacht aan bewoning voor steeds een korte periode van een paar jaar. Doorstroming wordt zo bevorderd.
Bij de culturele ambitie hoort dat cultureel-experimentele activiteiten behouden blijven. Ook het cultureel-historisch (industrieel Erfgoed blijft.
Om de Bosschenaren bij de ontwikkelingen te betrekken is er op de donderdagen een werkatelier in het WWH van 13 tot 17 uur, daar kan iedereen zo binnenlopen om te spreken met mensen die met de visievorming van het gebied bezig zijn. Je kan dan informatie krijgen of ideeën aandragen. (Tot en met 20 februari 2020)
Op zaterdag 23 november is er het Kort-en-krachtig Festival van 13 uur tot 16 uur waarin meer geleerd kan worden over het gebied en de bovengenoemde thema's.
Begin februari komt er een tweedaagse ontwerp- en onderzoekssessie voor Bosschenaren met wat extra kennis op deze gebieden.
Voorlopig gaat het om het 'ophalen van ideeën' bij de bevolking en bij de bewoners, gebruikers en eigenaren van het gebied waarmee nu al gesprekken gevoerd worden.
Het contract met de huidige gebruikers loopt tot 2025 maar of daarna meteen de schop in de grond kan is afhankelijk van alle ideeën en plannen die de komende jaren naar voren komen.
info gemeente
©2019 Gerard Monté
-----
+ 7/11 luchtfoto's van de Stadsdelta Den Bosch - gebied Tramkade - Orthenpoort Zuid
foto's van dieperbeeld.nl
©2019 Gerard Monté
-----
+ 23/11 Kort & Krachtig-festival over de Stadsdelta
Met bootjes konden de bezoekers vanaf het stadsstrandje De Witte Sieb naar diverse locaties varen om in de pijler van de huidige Diezebrug te kijken, de moskee te bezoeken, en bij de Tramkade-silo's met een drone van boven naar het gebied te kijken.
Er werden flesjes Eau de Dieze uitgedeeld ("niet van drinken hoor"), er waren oude foto's van het gebied te zien. Bij de skatehal kon je je eigen vierkante meter Stadsdelta met ideeën volschrijven.
In het WWH werd de maquette van het gebied gepresenteerd. Andries Geerse van het Rotterdamse bureau WeLoveTheCity gaf een toelichting op de mogelijke ontwikkelingen, net als de twee gemeentelijke projectleiders, Johan van Heumen en Marjolein Pullens.
Een van de aanwezige kinderen gaf vast een voorstelling van wat hij in het gebied zou willen doen.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 28/11 De gesprekken op donderdagmiddag in het WWH zijn begonnen. Iedereen kan er met ideeën en vragen terecht.
Vrije inloop, evt een afspraak maken. Tot en met 20 februari.
Op 6 en 7 februari zijn de tweedaagse ontwerp- en onderzoekssessies gepland voor Bosschenaren met wat extra kennis op deze gebieden. Dat hoeven geen experts te zijn maar burgers die hun kijk op de Stadsdelta en hun extra kennis willen inbrengen.
©2019 Gerard Monté
-----
+ 9/1/2020 Hijskraan op Tramkade wordt hotelkamer - foto's zie Mengfabriek Tramkade terrein KoudijsDeHeus 2016 e.v.
De gemeente stimuleert elektrisch varen bij de Tramkade. Er wordt een steiger aangelegd die in maart in gebruik genomen kan worden. De elektra die gebruikt gaat worden door een aantal partijen is al aangelegd (kosten 22.000 euro betaald door gemeente en gebruikers). Een aantal bootjes vaart al elektrisch, andere gaan dat doen, net als nieuwe bootjes die erbij komen.
©2020 Gerard Monté
-----
+ 7/2 Presentaties resultaten van de ideeënbijeenkomsten voor de Bossche Stadsdelta - Werkwarenhuis
+ 5/3 presentatie van de resultaten van de werkbijeenkomsten op 6 en 7 februari [geen foto's]
+ 14/3 foto's van de maquette van de Stadsdelta (na 5/3) en enkele foto's van de Tramkade
zie ook gemeente
©2020 Gerard Monté
-----
+ 5/6 presentatie van de nieuwe plannen voor een gebiedsperspectief van de Stadsdelta, in Brouwers aan de Vaart (Dieze),
met wethouder Mike van der Geld.
De wethouder wees onder andere op het Waterplein dat gaat komen aan de overkant van de Dieze op het gebied van de voormailge vuilstort. Dat gebied kan bij hoog water dienen als overloopgebied.
Ernaast kan een evenemententerrein voor 3000 bezoekers komen. De hoge Diezebrug wordt vervangen door een lagere die dichter bij de Tramkade uitkomt. Door de aanleg van een ecologische zone aan de overkant komt er een aansluiting met het Zuidwillemspark waarbij fietser en voetganger centraal staan. Er kan ook een pontje komen. De stevige pijlers van de hoge brug zouden een andere functie kunnen krijgen.
Aan de overkant komen volgens deze plannen ook 1300 woningen, lagere bouw aan de kant van de citadel, steeds in hoogte toenemend in de richting van de spoorbrug zodat ze in het totaalbeeld aansluiten bij de geplande woontorens op het EKP-noord-terrein.
De huidige drukke Boschdijkstraat tussen WillemTwee en de Verkadefabriek wordt "omgeklapt" naar achter de Verkadefabriek zodat tussen die twee kunstlocaties een kunstplein kan ontstaan. Die nieuwe weg richting Brabanthallen komt te liggen tussen de achterzijde van de Vf en de Tramkade waar het creatieve experiment nog tot 2025 kan voortduren. Er komt volop ruimte voor dynamische activiteiten aan de beide bruggehoofden van de nieuwe brug, de rode loper genoemd door de wethouder.
De gemeente is niet overal de eigenaar van de grond maar betrekt toch alle gebouwen, de citadel en het industrieel erfgoed in de plannen want het is één gebiedontwikkeling en geen aaneenschakeling van deelplannetjes. De moskee heeft aangegeven ook deel van de plannen te willen zijn.
Na de presentatie van de plannen volgde nog een bezoek aan de hotelkraan met eigenaar Victor Kooijmans. Ook de wethouder Van der Geld nam een kijkje in het kraanhotel voor twee personen.
Het kraanhotel is een particulier initiatief in het huidige Tramkade-gebied, net als de aanlegsteiger.
©2020 Gerard Monté
-----
zie ook Gemeentelijke inspraakavond Tramkade 2015 - Opening Tramkade 2015 - Witte Sieb-strand
zie ook Opening Cirkelstad van Conceptenbouwers - Mengfabriek Tramkade terrein KoudijsDeHeus - 22 januari 2016
zie ook Tramkade Kafé open - Mengfabriek - terrein KoudijsDeHeus - 12 juni 2016
zie ook Happening.created.today - dansvoorstellingen - Mengfabriek - Tramkade - 21 januari 2017
zie ook LCGW - Festival van Geluk - Voor een beter sociaal domein - Tramkade Mengfabriek- 16 maart 2017
zie ook Kunstnacht XL - Kaaihallen - Werkwarenhuis - Mengfabriek - Verkadefabriek - Willem-Twee - Stadskantoor - 30 september 2017
zie ook Energiecafé - een duurzaam en klimaatneutraal Den Bosch - Koudijs Kafé Mengfabriek Tramkade - 3 oktober 2017
zie ook World Food Day - Tramkade - Kaaihallen Mengfabriek Werkwarenhuis - 13 oktober 2018
zie ook Tramkade Kop van ´t Zand - Werkwarenhuis Kaaihallen Mengfabriek Brouwerscafé - 24 februari 2019 pubquiz
zie ook Kunstnacht XL - Kaaihallen - Werkwarenhuis - Mengfabriek - Verkadefabriek - Willem-Twee - Stadskantoor - 30 september 2017
zie evt. ook 't Zand - protest tegen kappen platanen Boschveldweg - okt. 2019 e.v.
zie evt. ook Spoorzone 3
----------