Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten - 9 maart 2018 - bidtocht 2019
Sint-Jan - Maria-beeld een week weg - kapel tijdelijk gesloten - 9 maart 2018 - 2022
+ 10/4/2019 presentatie van de onderzoeksresultaten van het Maria-beeld en een verslag van de restauratie
+ 12/5/2019 bidtocht of ommegang met het Maria-beeld door het centrum van Den Bosch
+ 30/4/2022 Nieuwe mantel van Hoop en Troost voor Maria-beeld - ontwerp Margriet Luyten
+ 8/5/2022 Bidtocht met het beeld van Maria in de nieuwe mantel
+ 21/5/2022 Maria-meimaand - gilde Sint Lambertus
+ 9/3/2018 Het Maria-beeld in de Sint-Jan gaat de kerk voor een week verlaten. Dat is in 165 jaar niet eerder voor gekomen. Een enkele keer ging het beeld 's avonds en 's nachts naar de bouwloods voor klein herstel. maar overdag was het dan altijd weer aanwezig.
Bij de jaarlijkse bidtocht in mei wordt het beeld buiten rondgedragen op de route die het ooit gevolgd zou hebben om in de kathedraal te komen.
Na de verovering van 's-Hertogenbosch in 1629 werd voor vernieling van het beeld gevreesd en daarom werd het in 1641 naar Brussel gebracht en daar in een kerk geplaatst. Na de Franse inname van de stad (1794) en de teruggave van de Sint-Jan aan de katholieken was er een sterke wens het Maria-beeld terug naar Den Bosch te halen. Dat lukte uiteindelijk in 1853.
Het boek van Marianne Keser 'Anna van Hambroeck' gaat hierover. *
Het Maria-beeld staat in een eigen kapel in de kathedraal waar dagelijk gemiddeld 1000 kaarsjes opgestoken worden voor Maria.
Daarmee is het de drukstbezochte bedevaartplaats van Nederland.
Maar nu gaat het voor ruim een week weg voor restauratie. En is op paaszaterdag weer terug.
Dat werd verteld op een persconferentie die georganiseerd was door de Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch (niet te verwarren met de 700 jaar oude Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in de Hinthamerstraat).
Aanwezig waren de proost (voorzitter) Monique van Dongen-Kok, bestuurslid Ruud Dirriwachter, thesauriër (penningmeester) en voorzitter van de restauratiecommissie Ted Sanders, in aanwezigheid van plebaan Geertjan van Rossem. Deze broederschap, heropgericht in 1830, heeft als doel de devotie voor Maria te bevorderen.
Het beeld (ontdekt in 1380) verlaat op 22 maart de kerk en gaat naar een atelier in Maastricht. Daar wordt het o.a. van vuil en roet ontdaan, losgelaten verf wordt vastgezet en beschadigingen worden hersteld. Ook wordt met röntgen gekeken naar de staat van het hout. Op de website van de Broederschap wordt straks dagelijks verslag van de vorderingen gedaan. Of het originele beeld nog in de bidtochten rondgedragen kan worden zal van de uitkomst van dit onderzoek afhangen.
Voor de kosten van het onderzoek worden er replica's gemaakt. Met een 3D-rondomscanner zijn opnames vervaardigd zonder dat het beeld aangeraakt hoefde te worden. Van die opnames worden exacte kleine en grote reproducties gemaakt en verkocht.
Een kleine replica (alleen met houtverf) gaat 50 euro kosten. Er zijn ook beschilderde (gepolychromeerde) kleine en grote versies te koop voor 1000 euro. Dat is omdat het precies beschilderen zoveel tijd (handwerk) kost.
De kapel is in die week gesloten, er komt geen kopie te staan, de troon blijft leeg.
Aan het hek komt een bord te hangen met informatie over de afwezigheid en de mogelijkheid de restauratie te ondersteunen door de aanschaf van een replica.
*Over de vondst van het beeld in 1380 schreef Marianne Keser in 2000 het historisch verantwoord boek Lieve Vrouwe, sij waert verheven Tshertogenbossche. In dit boek vindt werkjongen Thijske in een loods bij de Sint-Jan in aanbouw een blok hout dat hij in tweeën gaat kappen om het op te stoken, het hout wordt herkend als een beeld van Maria en in een kapel gezet.
Bij het beeld staat altijd het Mirakelboek waarin over die vondst verteld wordt en over de wonderen die rond dit beeld hebben plaats gevonden. Het bevat een in 1622 gevonden rijmkroniek over die wonderen en andere teksten. Het gedicht is geschreven door Ioannez Rvermvnt van Boekovt (Jan Roermond). Bij het boek Lieve Vrouwe van Marianne Keser zat een losse uitgave met de geannoteerde tekst van het Maria-gedicht.
In de reeks Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland (van stg. Zuidelijk Historisch Contact) zijn alle teksten van het Mirakelboek met uitgebreide toelichting tweemaal uitgegeven, een keer in de beige kleur van de reeks (1978) en een keer met een blauwe kaft.
informatie Broederschap
©2018 Gerard Monté
-----
+ 10/4/2019 presentatie van de onderzoeksresultaten van het Maria-beeld en een verslag van de restauratie
© 2019 Gerard Monté
-----
+ 12/5/2019 - bidtocht of Plechtige Ommegang met het Maria-beeld door het centrum van Den Bosch.
Na een "feestelijke viering van moederdag", aldus de bisschop, trok een processie met het beeld van de Soete Lieve Moeder van 's-Hertogenbosch tgv de meimaand door de stad. Er dreigde wat regen maar het bleef bij een paar spatjes zodat de tocht niet in de kerk gehouden hoefde worden (zoals in 2012 en 2017) . Overal in de stad hingen de blauw-witte vlaggen van de maria-maand. De tocht vertrekt sinds vorig jaar om 13 uur na de viering en dat had bij sommige bezoekers voor verwarring gezorgd, ze wachtten bij de Sint-Jan op de terugkomst van de stoet.
In de processie liepen ook de bisschop van ’s-Hertogenbosch, Mgr. Gerard de Korte, plebaan Vincent Blom van de Sint Jan en andere priesters mee, als ook leden van Maria-Broederschappen uit Delft, Roermond, Susteren, Weert en Mechelen. Ook de Ridderorde van het heilig graf van Jerusalem was aanwezig. Het gilde De Oude Schuts ging voorop.
Na terugkeer werd het beeld eerst op het altaar gezet en na samenzang met de Schola Cantorum en dankwoorden werd het naar een speciale opstelling gebracht waar het Mirakel-boek in een vitrine staat opgesteld. In dat Mirakel-boek staan alle wonderen die rondom het beeld gebeurd zijn. De tekst van het gedicht is twee keer geannoteerd uitgegeven in de reeks Zuidelijk Historisch Contact (zie hierboven). Marianne Keser heeft het verhaal van van het beeld beschreven in een roman, met een losse tekstuitgave van het gedicht (idem).
zie ook 2016 en 2015
© 2019 Gerard Monté
-----
+ 30/4/2022 Nieuwe mantel van Hoop en Troost voor Maria-beeld - ontwerp Margriet Luyten
Op verzoek van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch ontwierp de Bossche kunstenares Margriet Luyten een nieuwe mantel voor het Maria-beeld.
Deze mantel is een symbool van Hoop en Troost in tijden van corona. Inspiratie vond Margriet Luyten in de natuur, fluitekruid is een belangrijk motief. Een gedeelte van het gebed Wees gegroet staat in spiegelschrift op de zoom, wie onder de mantel schuilt bij Maria kan de tekst lezen.
Het beeld met de blauwe mantel werd tijdens de mis ter gelegenheid van de opening van de Maria-maand vanuit de kapel naar een plaats op het altaar gedragen door leden van de Broederschap, begeleid door het gilde D'Oude Schuts. Daar werd het bewierookt. Leden van de Schola Cantorum zongen tijdens de mis. Na afloop werd het beeld op een plaats links van het altaar gezet. Margriet Luyten schikte de zoom nog even.
Bezoekers kunnen om het beeld heen lopen om de hele mantel te bekijken. In het vervolg zal het beeld deze mantel in de vastentijd dragen.
Op 8 mei is na de mis van 12 de jaarlijkse bidtocht door de stad, met het eeuwenoude beeld en de nieuwe mantel, bij slecht weer is de rondgang in de Sint-Jan.
Aan Margriet Luyten werd in 2020 de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2020 toegekend. Het bedrag van deze prijs wordt geschonken door de galerie aan de Vughterweg. Het Noordbrabants Museum bepaalt waar het geld naar toe gaat.
info MargrietLuyten
© 2022 Gerard Monté
-----
+ 8/5/2022 Bidtocht met het beeld van Maria in de nieuwe mantel
Opstellen voor de Sint-Jan, vertrek en terugkeer van de bidtocht of ommegang door het centrum van Den Bosch met het eeuwenoude Mariabeeld in de nieuwe mantel van Margriet Luyten ( zie boven)
© 2022 Gerard Monté
-----
+ 21/5/2022 Maria-meimaand - gilde Sint Lambertus
In de meimaand komen er veel gildes naar het maria-beeld in de Sint-Jan, daarna trekken ze door de stad weer huiswaarts.
Het gilde Sint Lambertus liep door de Kerkstraat richting Markt.
© 2022 Gerard Monté
-----