Koningstheateracademie KTA - cabaretfestival Kunstmest - Eenmaal andermaal - humorveiling - TFFE - 7 juni 2018 e.v.
Koningstheateracademie - cabaretfestival Kunstmest - Eenmaal andermaal ... - humorveiling - 7 juni 2018
+ 14/6/2019 vervolgaflevering van het kleinkunsttheaterfestival Kunstmest - met cabaretveiling
+ 12/9/2020 KTA in 1931 - The Funniest Festival Ever - How humor works
+ 1/9/2021 - The Funniest Festival Ever - Main Stage Brabanthallen
+ 28/11/2022 Presentaties van de 2e-jaars studenten in het KTA-gebouw
+ 29/11/2022 Presentaties van de 3e-jaars studenten in het KTA-gebouw
+ 30/11/2022 Presentaties van de 3e-jaars studenten in het KTA-gebouw
+ 21/4/2023 Lammerentour in Station Zuid -Zuiderpassage Erasmusstraat
+ 30/4/2023 cabaret Playground - vooropleiding en voorbereidend jaar voor KTA - zie Huis73
mobieltje > kantelen/draaien om
knoppen onder de foto's te zien
2018
De studenten van de Koningstheateracademie brachten op 6, 7 en 8 juni weer een aflevering van het kleinkunsttheaterfestival Kunstmest olv hun coach Minou Bosua.
Deze keer werd onder de titel Eenmaal, andermaal een humorveiling gehouden waarbij je, na een reeks kleine voorstellingen in het eigen opleidingsgebouw aan de Havensingel en in een stel studentenkamers, kon bieden op een student(e) naar keuze. Voor een redelijk bedrag ("en eten!") kon je zo via bieden een kleine voorstelling thuis krijgen. Van te voren was er al gelegenheid om op een soort kijkdag de uitgestalde studenten te bekijken en te informeren naar wat ze te bieden hadden.
De studenten leren zo natuurlijk wat hun marktwaarde is en wat ze moeten presteren om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze moeten na de opleiding ten slotte zelf hun broek kunnen ophouden.
Alhoewel ... een enkeling probeerde zijn marktwaarde te vergroten door juist zijn broek te laten zakken. Een ander kopieerde dat gedrag meteen.
Na afloop was er gelegenheid tot contact met de 'aangeschafte student' m/v en er was gezellige muziek.
+ 8/6 foto's van de laatste avond waarbij voorstellingen bezocht werden in de kapel van het voorm. klooster waarin nu het Lilianefonds kantoor houdt, en in een deel van de aula van de school. De studentenkamer waar de optredens oorspronkelijk zouden plaatsvinden was op zolder en deze weken is het er crematoriumwarm.
De opbrengst van de veiling was hoger dan de dag ervoor, dat lag niet alleen aan het aantal te veilen studenten maar sommige bezoekers hadden duidelijk zin in een optreden van meerdere studenten bij hen thuis en bleven bieden.
De studenten die voor veiling in aanmerking zouden komen werden overigens gekozen aan de hand van het aantal afgescheurde visitekaartje. (Sommige) familieleden manipuleerden die uitverkiezing door alle kaartjes af te scheuren maar de veilingmeester Tiemen bleek onkreukbaar. Hij wist het aanwezige publiek tot bieden op te jagen door met een onverbiddelijke snelheid het biedbedrag te verhogen.
Een aantal studenten bleken multi-talenten -van acteren en musiceren tot zingen en stand-up cabaret-, andere toonden hun kwaliteiten op het gebied van cabaret of het zingen van singer-songwriter liedjes, covers en eigen teksten.
Een grote veelzijdigheid, iemand uit het publiek moest ervan zuchten: "zoveel energie op een avond bij elkaar".
zie evt ook Hoe overleef ik de Kerst ?! gespeeld in Oisterwijk december 2017 en in 2019 Bambi
zie ook Koningstheateracademie op zaterdagmiddag - en jan 2016 Het giet aon - en dec 2016 SCROOGE!
//
zie ook de humorveiling in juni 2018 en 2019 - 2020, en de voorstellingen in april en sept 2018
zie ook de voorstellingen eind 2017
zie ook de opening van de tuin in 2016 en de voorstelling It giet aon in het gebouw van de Koningstheateracademie.
En SCROOGE ! in 2016.
info Koningstheateracademie en Theaterstadstuin en voor kaarten Tiliander
©2018 Gerard Monté
-----
2019
+ 14/6/2019 vervolgaflevering van het kleinkunsttheaterfestival Kunstmest met een cabaretveiling [fotoselectie volgt]
Dit jaar was er andermaal een cabaretveiling. Studenten uit verschillende jaren van deze hbo-opleiding voor cabaret, de enige in Nederland, gaven voorstellingen in enkele woningen, bij het Lilianefonds en in de aula van de school. Er waren drie routes waarbij op de locaties steeds drie voorstellingen te zien waren.
Dit jaar was er geen kijkdag vooraf, dus als je een optreden wilde kopen voor bij je thuis moest je goed opletten bij de voorstellingen. Daarna begon de veiling en werd bekend gemaakt op welke vijf acts je kon bieden, moeilijk want je had niet alle studenten in je route gezien. Door het aanbieden van extra tijd, iets repearen, eten maken, enz. probeerden ze optreden aantrekkelijker te maken.
Veilingmeester Tiemen Smit -die sneller sprak dan men bieden kon- wist de prijzen tot grote hoogte op te drijven, voor sommige act lag die boven de 100 euro.
zie evt ook de optredens in de Theaterstadstuin in 2019
(c)2019 Gerard Monté
-----
2020
+ 12/9/2020 KTA in 1931 - The Funniest Festival Ever - How humor works
foto's van het middagprogramma
Voor de eerste editie van dit festival was de Koningstheateracademie uitgeweken naar het Congrescentrum 1931 / Cultuurstadtheaters.
De bezoekers van het middagprogramma werden welkom geheten door de directeur van de KTA, Anna Uitdehaag, en studenten met puntmutsen en mondmaskers. Zij leidden de mensen volgens de rivm-regels naar hun plaatsen in zaal 2.
Het programma begon met een debat met cabaretrecensenten. Frank Verhallen, directeru van de Cabaretfirma én Brabander, had een tekst geschreven "De G-spot van het (Nederlandse) cabaret" ("Over de vruchtbaarheid van Brabantse cabaretgrond") en die zou eerst voorlezen maar dat gebeurde niet (aanvankelijk vergeten / tijdgebrek ?). Enkele deelnemers hadden de tekst al wel gelezen, anderen niet, wat weer een doorlopende grap werd.
Aan het debat namen deel Dick Zijp - GA, Ivo Nieuwenhuis - Trouw, Gidi Heesakkers - Volkskrant, Patrick van den Hanenberg - Parool, Frank Verhallen, alles olv cabaretière Anouk Kragtwijk - NRC.
Volgens Frank zijn Brabanders anders als ze het podium opkomen dan andere Nederlandse cabaretiers, zachtmoediger, 'gezelliger' en niet zo betweterig maar relativerender. "Hollandse" willen nog wel een laten weten hoe het allemaal zit. Het Brabantse gevoel voor humor is ook anders. Hij schatte dat er in Brabant wel zo'n 50 optredende cabaretiers zijn. Dick dacht 28, hij had een tabel meegebracht waarin per provincie het aantal geteld was, ook per miljoen inwoners. Blijkbaar een kwestie van criteria en hoe te tellen.
Patrick geloofde niet zo in die verschillen.
Gidi was zich nog niet zo bewust van het Brabantse gevoel voor humor.
Patrick (oud-geschiedenisleraar) verklaarde als eventuele oorzaak wel het minderwaardigheidsgevoel dat de Brabanders door de noordelingen aangepraat wordt, alsof Brabant nog atijd een wingewest is.
Dick had die regionale verschillen nog nooit gevonden, net als de g-spot trouwens.
Patrick vond ook het katholiek zijn misschien wel een oorzaak.
Frank zag die Brabantse gevoelens misschien ook wel als oorzaak waarom de jongens met de zachte G, Theo Maassen, Hans Teeuwen, de meest vreselijke dingen kunnen roepen.
Of net als in de begintijd van de KTA de studenten geadviseerd/geleerd werd de zachte G af te leren? Nee, werd er vanuit de zaal geroepen, dat is al lang niet meer.
Het programma vervolgde in zaal 2 met een college/workshop "Mogen we dan niks meer zeggen" van Dick Zijp, in zaal 3 een optreden van Grof geschud met een deel (zonder bladblazer maar met prachtig door elkaar lopende tijdlijnen van een ouder wordend verliefd stel) uit hun programma Lijmen,
in zaal 1 trad Vlamousse (zoals in "vla-mousse") op met een gedeelte uit Saampjes.
De aangekondigde workshop van Nico van der Knaap kwam te vervallen, van het vervangende optreden geen foto's.
Tijdens de middag waren er audities in het restaurant van 1931 waarvan een paar foto's. De jury boordeelde wie er 's avonds kort mocht optreden en volgend jaar een half uur.
In de foyer waren er kleine deelprogramma's met oa illustratrice Lotte Dijkstra.
De middag werd afgesloten met het programma Hommage waarin studenten van verschillende jaren onder begeleiding van Erik Vlasblom een aantal kleinkunst-/cabaretliedjes brachten. Ze zongen onder meer een bekend lied waarvan de tekst geprojecteerd werd maar waarvan de gezongen tekst helemaal veranderd was.
Op een gegeven moment konden de studentes het wel even zonder de jongens die van het podium moesten. Ze sloten af met een variant op kinderliedjes die normaal helemaal niet zo kindvriendelijk zijn. In deze versie wel?
Het avondprogramma werd gepresenteerd door Theo Verbruggen die de wethouder van onderwijs en talentontwikkeling, Ufuk Kâhya, interviewde.
Optredens van Ramon Chartrer, Minoux, Michiel Lieuwma (de Snijtafel), Elke Vierveijzer met liedjes uit haar programma Lucht, Kirsten van Teijn, en ook van Grof geschud en van Vlamousse.
Tussendoor werden filmpjes van studenten vertoond.
Van degenen die 's middags auditie gedaan hadden mochten er drie een kort optreden verzorgen, maar dat werden er vier omdat de jury (Minou en Leo) het moeilijk vond uit zo'n grote variëteit een keuze te maken: Farida Laan als gefrustreerde boswachter, Carlo Kip, kw1c-student Giovanni Callaars over zijn ouders, en Anouk Kragtwijk die ook auditie gedaan had.
+ Stadspenning 's-Hertogenbosch voor de Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Elke Vierveijzer en Kirsten van Teijn zongen een speciaal voor hem geschreven lied.
zie Actueel
info Koningstheateracademie
(c)2020 Gerard Monté
----------
2021
+ 1/9/2021 - The Funniest Festival Ever - De nacht van de humor - Main Stage Brabanthallen
Het humorfestival was dit jaar een samenwerking tussen stichting DUKEBOX, de Koningstheateracademie en Theater aan de Parade in Den Bosch.
Optredens in de Main Stage, de Hertogzaal van Theater aan de Parade in de Brabanthallen, én op enkele plaatsen in de gangen en foyer (oa Vlamousse, Kiki Schippers, Farida Laan)
Dukebox verzorgde optredens en grappige filmpjes in een deel van de Hertogzaal waar ook het grote recensentendebat plaats vond olv Anna Uitdehaag van de Koningstheateracademie. Aan dat debat namen recensenten van de Volkskrant, het Parool, de Theaterkrant, de Groene Amsterdammer, en Trouw deel. Het onderwerp van het debat ging over of je over alles grappen kunt maken en in welke context.
De avond werd in de nacht afgesloten met optredens van onder meer Ramon Chatrer (nummers uit zijn voorstelling Roestplaats, oa het bekende kassalied), Giovanni Callaars, Goos en Helena, the Bar Guys uit ... Rotterdam, Anouk Kragtwijk)
[foto's van gedeeltes van de avond]
info Koningstheateracademie
(c)2021 Gerard Monté
----------
2022
+ 28/11/2022 Presentaties van de 2e-jaars studenten in het KTA-gebouw
presentator Tommy - techniek Rosalie
kleine voorstellingen van hoge kwaliteit, meer dan alleen cabaret of stand-up, kleinkunst met veel taalgevoel.
met: Alexander, Isabel, Davine, Marije, Sander, Sofie, Fay, Bram, David, Raf, Ilona.
...
+ 29/11/2022 Presentaties van de 3e-jaars studenten in het KTA-gebouw
presentatie docent Jort, licht Tommy, geluid Anne-José en Rosalie
met: Isis, Renée, (intermezzo Rosalie, Thirze), Maddy, Thirze, Sem, Rosalie
+ 30/11/2022 Presentaties van de 3e-jaars studenten in het KTA-gebouw
presentatie docent Jort, licht Tommy, geluid Rosalie
met: Joris, (intermezzo Tobias) Anne-José, (intermezzo Rachid) Ynthe, Aron, (intermezzo Aron, Sem, Anne-Thijs), Teun
(c)2022 Gerard Monté
------------------------
2023
+ 21/4/2023 KTA - Lammerentour in Station Zuid - Zuiderpassage Erasmusstraat
Dinershow met optredens van 3 vierde-jaarsstudenten van de Koningstheateracademie tijdens een avond van de zgn. Lammerentour.
Daarbij treden studenten van de KTA op om podium-ervaring op te doen, op allerlei podia, "ook bij u thuis". Een geringe vergoeding/reiskosten wordt wel gevraagd. Bij Station Zuid waren de optredens van -deze keer- Tommy, Daniel en Iris gecombineerd met een driegangenmenu. Vrijwillige bijdrage voor de artiesten konden in de hoge hoed.
Na het optreden werd nog een selfie met het publiek gemaakt, maar tommy was al naar huis, ziek maar toch opgetreden, chapeau!
info KTA - Station Zuid
(c)2023 Gerard Monté
------------------------