FOTONIEUWS

DEN BOSCH

Bidtocht Maria niet door Bossche straten maar in sint-Jan - 20 mei 2012

montE11717- maria-ommegang - web
montE11718- maria-ommegang - web
montE11719- maria-ommegang - web
montE11720- maria-ommegang - web
montE11720b- maria-ommegang - web
montE11720c- maria-ommegang - web
montE11721- maria-ommegang - web
montE11722- maria-ommegang - web
montE11723- maria-ommegang - web
montE11723b- maria-ommegang - web
montE11723c- maria-ommegang - web
montE11724- maria-ommegang - web
01/12 
start stop bwd fwd

Vanwege het slechte weer werd dit jaar op zondag 20 mei de jaarlijkse Mariaomgang niet in het centrum van 's Hertogenbosch gelopen.

De eeuwenoude bidtocht werd dit jaarin de Sint Jan gehouden. 

In de bidtocht wordt het beeld van de Zoete Moeder meegedragen door leden van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw. Het Mariabeeld wordt geflankeerd door vier flambouwen met bloemen, die gedragen worden door studenten van het Sint-Janscentrum.

Naast bisschop Mgr. A. Hurkmans lopen in de Plechtige Omgang priesters, diakens, kanunniken en acolieten mee. Het Bossche gilde De Oude Schuts, het OLV-gilde uit Aarle-Rixtel en de Stadspijpers zorgen, naar oud gebruik, voor ruim baan voor de stoet.

Geschiedenis

De Mariaomgang in 's Hertogenbosch kent een rijke historie. De legende uit de Middeleeuwen vertelt dat Maria, gedurende de dagen van de pest, de stad in een stormachtige nacht doorkruiste. De volgende morgen bleek iedereen genezen te zijn in de straten, die zij had doorwandeld. Het beeld van de Zoete Moeder stond als altijd op haar troon, maar de voeten en de zoom van het kleed waren met slijk en straatvuil bedekt en getuigden van haar nachtelijke tocht.

Uit dankbaarheid zou men besloten hebben om jaarlijks een Plechtige Omgang te houden door de straten die Zij, zegenend en genezend, was doorgelopen. Het trekt jaarlijks nog steeds veel belangstellenden naar de stad.

De jaarlijkse bidtocht wordt georganiseerd door de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch.

www.zoetelievevrouw.nl 
©2012 Gerard Monté

©2013 - 2023 www.gerarddenbosch.nl - Webdesign: Broeklandsoft - Alle rechten voorbehouden