Begin sloop De Drie Mollen - Start bouw Negen heren - ZWvaart - 13 december 2018
Begin sloop De Drie Mollen - Start bouw Negen heren - ZWvaart - 13 december 2018
+ 24/4/2020 De bouw van de Negen heren aan de ZWV vordert langzaam.
+ 16/7/2021 De Negen heren zijn zo goed als klaar.
De voormalige koffiebranderij aan de Zuid-Willemsvaart De Drie Mollen werd later het Europees Keramisch Werkcentrum. Toen dat naar Oisterwijk vertrokken was kwam er een kunstencluster in: Het Drie Mollen Project met oa stichting STec. In juni moesten ze de ruimtes verlaten.
Op 13/12 begon officieel de sloop. Wethouder Roy Geers vermeldde dat er een stukje gedempte Binnendieze onder het gebouw ontdekt is. Dat wordt straks opengelegd en gebruikt voor de opvang van hemelwater. Er komt ook een brugje in de steeg Achter de Exters die vanaf de Hinthamerstraat doorgetroken wordt. Deze archeologische vondst was even een teleurstelling voor de ontwikkelaar en de aannemer want er ontstaat vertraging en extra kosten maar "in Den Bosch hebben we van de Binnendieze een feest gemaakt en dat doen we nu ook".
Er komen negen woningen, acht zijn er al verkocht. Prijzen van ong. 800.000 tot 1.300.00 euro, geen wonder dat de "verkoopbrochure" de vorm van een groot boek had, met een aantal visuals van de toekomst die ook op foto's te zien waren en op zeildoeken in de voormalige ovenhal van het ekwc.
De start van de sloop begon officicieel door in die hal een putdeksel boven het gedempte deel van de Binnendieze op te hijsen. Dat gaf niet alleen een blik op de bodem -waarop oa een paar tekenpennen lagen- maar ook in de opbouw van de vloer, het metselwerk van de Binnendieze, de vloer van de koffiebranderij en de stevige vloerlaag van het ekwc voor de zware ovens.
Piet van Baardwijkvan MWPO liet zien dat er in een boog van de Binnendieze een sluitsteen zit waarop de tekst Teulings 1889 staat. Die boog is geplaatst om de drukkerij van Teulings -vanuit de HHstraat via Achter de Exters- uit te kunnen breiden met zware drukmachines. Het kantoortje van Teulings bevindt zich nog in de achtertuin van een huis in de HHstraat en is nu een kleine woning.
Aan de andere kant van het perceel bevindt zich de steeg Achter de Mollen.
zie ook het ekwc verhuisd naar Oisterwijk 2015 - projecten in ekwc 2016
zie ook de lezingenavond van STec in De drie Mollen februari 2018 en ook de performance-avonden in De drie Mollen
en evt ook Bionaea - een pop-up escape game experience in de voormalige Drie Mollen (Basecamp-games) in 2017
en de foto-expositie Blik van 3e-jaars studenten van het kw1c in 2017
info negenheren
©2018 Gerard Monté
-----
Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /home/public/sites/www.gerarddenbosch.nl/images/20200424-BOUW-Drie-Mollen
+ 24/4/2020 De bouw van de Negen heren aan de ZWV vordert langzaam.
©2020 Gerard Monté
-----
+ 16/7/2021 De Negen heren zijn zo goed als klaar.
De drie mollen zijn Negen heren geworden, zo'n beetje als het lelijke eendje dat een mooie zwaan werd. In dit geval werd een koffiefabriek, via het EKWC (zoals nog op de routeplanner van de ANWB staat) en een tijdelijk kunstencentrum tot 9 statige stadsvilla's.
Een van de straatjes (Achter de Exters) vanaf de Hinthamerstraat naar deze huizen is afgesloten met een hek, bij het voormalige kantoortje van drukkerij Teulings, maar daar stond vroeger een muurtje. Het terrein is wel te bekijken van een bruggetje in de steeg Achter de Mollen. Dan zie je de boog die Teulings over de binnendieze liet bouwen om er zware drukmachines te kunnen plaatsen (1889 - zie boven).
Het opengelegde stukje Binnendieze zou kunnen dienen als wateropvang, in deze dagen van regen geen overbodige luxe, nu is het een ondergrondse plantenbak.
Een van de gerenoveerde huizen aan de ZWV is nog te koop, de deurklink verraadt dat dat gedeelte eerder ontworpen is door de Twee Snoeken.
©2021 Gerard Monté
-----