Bibliotheek ´s-Hertogenbosch - bieb en RUW - Nelleke Noordervliet e.a. - 6 december 2016
Bibliotheek ´s-Hertogenbosch - bieb en RUW - Nelleke Noordervliet e.a. - 6 december 2016
- 6/12 Nelleke Noordervliet in de Bovenkamer over haar boek Aan het eind van de dag.
Over de omslag van haar nieuwste boek zei ze dat ze eigenlijk nooit een afbeelding wil, want die vult het verhaal al in voor de lezer. Ze wil liever letters. En ze wil de lezer zelf een beeld laten krijgen. Later op de avond vertelde ze dat ze uit een typografenfamilie komt.
Oorspronkelijk wilde ze het boek Dedalus op Sicilië noemen, naar de mythe uitgebeeld op een schilderij van Breughel.
In het verhaal gaat het over Katharina Donker, ex-minister en schrijfster met een writers block die het verzoek krijgt om mee te werken aan een biografie over haar. In eerste instantie weigert ze.
Nellek Noordervliet sprak ook even over zichzelf, over wie je bent als je in de spiegel kijkt. Dan ken je die persoon vaak als een vreemdeling, zeker naarmate je ouder wordt. Nu zou ze een ander verhaal over het huwelijk van haar ouders vertellen dan als kind.
Wat doe je met een biografie over een persoon die je kent en wat met de privésfeer van iemand, b.v. van Juliana.
Katharina Donker wil geen biografie maar begint later te twijfelen, wat geef je prijs en wat niet. Wat is wat je jeugd betreft je eigen verhaal? Katharina vertelt haar versie en de biografe misschien een heel ander. Belangrijk is wat de hoofdpersoon in haar ziel ziet.
Het boek is van de generatie van Nelleke Noordervliet, van de veranderingen van vlak na de oorlog. De macht van het getal begon de revolutie te bepalen, van degen die in de oorlog jongvolwassenen waren, net voor haar generatie. Haar voorbeelden zijn Blokker, Hofland, Campert, Mulisch, Van Mierlo, Hedy d'Ancona. "Wij stapten op een trein die al reed."
De reactie van de overheid was tekenend voor het behoudende karakter van de tijd. Het feminisme was ook mogelijk door het doorleren van kinderen uit arbeidersmilieus. Haar vader wilde eigenlijk biologie studeren maar moest automonteur en fietsenmaker worden. Zij zelf mocht als eerste in het gezin naar het gymnasium, niemand thuis kon haar helpen. Ze vindt der er in Nederland nog altijd een klassenmaatschappij is, het gevoel daarover blijft altijd.
Catharina Donker heeft dat gevoel ook, haar vader was typograaf (NN: het boek is niet autobiografisch hoor, ik ken die wereld en kon dingen gebruiken) die tegen Franco vocht en later tegen de Duitsers. Zij voelt een vreselijk onrecht; het Nederlanderschap is hem afgenomen omdat hij in vreemde krijgsdienst gegaan is. Hij kreeg het pas in de 60'er jaren terug, terwijl de Nederlandse SS'ers het al veel eerder terugkregen. Mede daarom gaat Katharina in de politiek waarbij ze op de goede relatie met haar kinderen probeerde te letten.
Het boek is dus niet autobiografisch, er zitten wel elementen van haarzelf in zoals het verhaal van de boterham van haar zus. De personages moet je als schrijver uit jezelf opdiepen, ook als het gaat over het pure kwaad. Ze heeft zelf ook in de politiek gezeten, heeft zelfs gesolliciteerd naar een burgemeestersfunctie. Maar de personages blijven fictie.
Ze heeft in de jury van de Erasmusprijs gezeten en bewondert het werk Ann Byatt zeer om haar eruditie, zowel in de fictie als in de essays.
Zelf wil ze geen biografie, ze heeft alles weggegooid. Ook een schrijversprentenboek kan niet want ze heeft nauwelijks foto's uit haar jeugd. Tv-werk vindt ze niet zo interessant meer. Bovendien kom niet meer in aanmerking als je ouder dan 48 bent. En bovendien wil ze nog wat boeken schrijven tot het niet meer gaat. Ze vertelde dat ze op haar 66e nog heeft leren schaatsen wat geen onverdeeld succes was. Om de kwaliteit van haar boeken te waarborgen heeft ze naar Virginia Woolf "A room of her own". De kinderen wisten dat ze tijdens het schrijven niet konden storen.
Er komt een verfilming van dit boek, of van Het oog van de engel.
- 10/12 Schrijven voor Amnesty International in de bieb centrum.
- 15/12 RUW in de kapel Gasthuiskwartier. Tegenlicht Meet Up Den Bosch over Geldscheppers.
- zie evt ook de bieb en RUW in november, oktober, september
en evt het Slotdebat van Nederlands Leest over De Experiment-Democratie
zie evt ook van het Erasmusfestival Brabant de Avond van de biografie met Annejet van der Zijl.
zie evt ook de middag in de bieb met Elisabeth Leijnse, auteur van de biografie van Cécile en Elsa, twee strijdbare freules, Elsa was met de componist Alphons Diepenbrock getrouwd die op de Markt woonde in De kleine winst, het woonhuis van Jeroen Bosch in zijn jeugd.
info bieb - ruwdenbosch
©2016 Gerard Monté
Ruw Den Bosch:
=de volgende Tegenlicht-avond is 17 januari over Het einde van bezit.
ingang via het Burg. Loeffplein, naast het Mariapaviljoen