Bibliotheek ´s-Hertogenbosch - bieb en RUW - Kapel van het Gasthuiskwartier in april 2016 - 2 april 2016 e.v.
Bibliotheek ´s-Hertogenbosch - bieb en RUW - Kapel van het Gasthuiskwartier in april 2016 - 2 april 2016 e.v.
- 2/4 Ondertekening van de overeenkomst van de bieb en stg. Jureka, juridische dienstverlening voor zowel particulieren als ondernemingen. Elke zaterdag is er een inloopspreekuur in de bieb waar de bezoekers gratis advies kunnen krijgen. De gesprekken vinden plaats in aparte ruimtes in de Bovenkamer zodat de privacy gewaarborgd is. Jureka werd bij de ondertekening vertegenwoordigd door bestuurssecretaris Farah Roshangar, penningmeester Ferhat Coban was ook aanwezig net als enkele student-medewerkers.
Op dinsdag 19 april geeft Jureka ism Huiskamerjuristen een lezing over ontslag en transitievergoeding. De lezing belicht dit onderwerp van zowel de kant van de werknemer als de werkgever. Voor beide partijen erg interessant. zie hoeronder.
- 4/4 Op zoek naar het paradijs, een lezing in de bieb Rosmalen (Perron-3) door Arita Baaijens; zij noemde zichzelf een ontdekkingsreiger die al vroeg wist dat ze weg wilde, op zoek naar iets. Ze verbleef 2 keer maandenlang in de Egyptische woestijn met haar drie kamelen waar ze in al die tijd maar twee keer iemand tegenkwam.
Ze ging in het grensgebied van Rusland-China-Mongolië-Siberië op zoek naar Shangri-la, waar het ook liggen zou. Samen met een Amerikaan maakte ze een rondreis rond de berg Altai en probeerde te begrijpen waarom die heilig was, en waarom de gastvrije volken daar zo'n uitgebreide natuurreligie hebben, ookal had ze haar eigen geloof van de Bible Belt laten vallen. Op een leren lap die van een bevriende kunstenares gekregen had zette in verschillende kleuren stralen uit in de vier landen en in Siberiën en Mongolië bleken de meeste stralen te komen die aangaven dat ze daar het gelukkigst was.
- 4/4 discutabele film: Her, een man wordt verliefd op de vrouwelijke stem van zijn computer. De discussie ging over robots en over de ontwikkelingen in de besturingssystemen en over hoe vaak die als reëel bestaande figuren gezien worden, ook 'goed en kwaad' kwam aan bod.
- 5/4 Ruw-avond over het Oekraïne-referendum. Enkele notities: De avond begon met een internetverbinding met Berend de Groot in Kiev, hoofd van de EU-samenwerking met Oekraïne. Hij gaf een korte beschouwing over de actuele situatie. De presentatie was in handen van Ruud Geven.
De uitgenodigde sprekers waren dr. Wim van Meurs: onderzoeker van Europese integratie en kenner van Oost-Europese internationale betrekkingen (Radboud Universiteit); Fleur de Weerd: (voormalig Trouw-Correspondent) reisde door Oekraïne en schreef er het boek over: “Het land dat maar niet wil lukken”; dr. Kristof Jacobs: politicoloog en democratie-deskundige: kenner van referenda (Radboud Universiteit).
Het associatieverdrag is vooral een economisch verdrag, 1600 pagina's dik, gedetailleerd maar het kan nog alle kanten op, bv militaire samenwerking is maar kort genoemd. Gesproken werd over de historie van het land, oa een vorst die de russen verdreef en daardoor nu de eerste vrijheidsstrijder genoemd wordt. Ook de kozakken zijn een historisch voorbeeld voor de vrijheid. Er is nu een groot verschil tussen delen van de bevolking, in oost en west, maar dat was in het verleden niet zo, nu vindt men elkaar maar terroristen. Oekraïne is van belang geweest voor de ontwikkeling van de Slavische cultuur, die zo kenmerkend voor Rusland geweest is. Is Rusland nog een imperium zonder Oekraïne?
Europa wil het verdrag om te grote economische verschillen op te heffen. Is dit voor Europa van belang nu er zoveel andere problemen zijn?
Is Oekraïne er wel zelf klaar voor, het huidige probleem kost ze veel geld en de corruptie verdwijnt niet zo maar, er is een behoudende groep die hervormingen tegenhoudt. Europa wil dat die veranderingen er wel komen om ondersteuning te kunnen gaan geven. Door het verdrag komt er ook een systeem dat controleert of die hervormingen doorgezet worden. In ander oostbloklanden heeft het ook gewerkt, bv Polen.
Het verdrag gaat niet over toetreding tot Europa, zoals Griekenland dat nu wel veel hulp krijgt. Zoveel krijgt Oekraïne niet want het kan niet toetreden tot Europa, althans dat wordt opengelaten. IMF steunt wel met veel geld.
Een vraag die aan bod kwam ging over de invloed van het referendum in Nederland en hoe groot kan/mag de invloed internationaal zijn, bepalen een aantal Nederlanders voor 400 miljoen Europeanen of het verdrag doorgaat of aangepast wordt op delen, mogen andere landen dat dan ook? Gaat de campagne over Oekraïne of over een Nederlands binnenlands verschil? Dat is in Oekraïne niet uit te leggen.
Moet de referendumwet aangepast worden?
- 12/4 oefenavond voor het Bosch dictee met Frank Finkers in de Bovenkamer. zie aparte pagina Grôôt Bosch Dictee 20/4.
- 12/4 Ruwdenbosch-avond in het GrootGasthuis over het nieuwe verschijnsel van de burgerbegroting.
Met Hanne Bastiaensen (BB Antwerpen), Suzanne van Eerden (BB Breda) en Joop Hofman (Dir. Rode Wouw). Na interviews over hoe burgerbegroting werkt en over de resultaten in Antwerpen en Breda -voor zover al bekend- werd in groepjes gesproken over hoe we dat in Den Bosch zouden kunnen doen. Voor Prinsenbeek in Breda is een koerskaart gemaakt met alle onderdelen van een traject dat je samen in spelvorm kan doorlopen om in je wijk of stad het verschil te maken en het geld daarvoor te verkrijgen.
- 19/4 Lezing over de wet Werk en Zekerheid (WWZ) door Jureka ism Huiskamerjuristen over ontslag en transitievergoeding, bekeken van zowel de kant van de werknemer als de werkgever. De onderwerpen, besproken door Judith van Moll en Janneke van Iersel, van de WWZ waren oa de ketenregeling (opvolgend werkschap), concurrentiebeding, tussentijds opzegbeding, de aanzegverplichting (en of die ook per mail en whatsapp mag: ja), de transitievergoeding (bedrag bij ontslag) en de berekening ervan en de eventuele bijbehorende scholingsplicht. Voor de transitievergoeding kan men ook terecht op de website van de overheid.
- 21/4 lezing georganiseerd door Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de bieb over hooggevoelige kinderen. Paula God uit Zaltbommel (3 kinderen) vertelde over de kenmerken van hooggevoeligheid dat géén stoornis is en over de tests die gebruikt worden waarvan er bij zijn die niet genoeg onderscheiden van ADHD en autisme. Dit jaar wordt er een test gepubliceerd die preciezer is. Kinderen (en volwassenen) die dit hebben kunnen prikkels van buiten niet voldoende filteren en hun hersenen krijgen dus een overdaad aan informatie. Ze kunnen daardoor "vervelend" worden, b.v. in winkels, en zich heel angstig voelen, b.v. 's nachts, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Af en toe of regelmatig een kwartiertje rust in een rustige omgeving werkt goed, bij thuiskomst na school, of als ze ergens mee op bezoek zijn. Aanwezig waren ervaringsdeskundigen, ouders van kinderen, onderwijzend personeel en geïnteresseerden met veel vragen die soms tot onderlinge gesprekken en zelfs discussie leidden. Paula God beantwoordde zoveel mogelijk vragen en noemde een aantal tips. Er was zoveel belangstelling voor deze lezing dat die in het najaar herhaald zal worden.
- 21/4 in de kapel van het Groot Gasthuis hield Ruwdenbosch een Tegenlicht meetup workshop over hoe zzp'ers zich kunnen verenigen om zo samen sterker te staan. De twee sprekers waren Josien van Breda, directeur van FNV-zelfstandigen en Maarten Post, voorzitter van ZZP-Nederland. Na de inleidingen spraken de aanwezigen samen over de mogelijkheden in Den Bosch. Uiteindelijk is de bedoeling op droomstaddenbosch een verder plan te presenteren.
zie ook de bieb en groot gasthuis in maart en februari
info bieb - grootgasthuis - ruwdenbosch
©2016 Gerard Monté
=de volgende Tegenlicht-avond is op donderdag 19 mei over Cyberjihad: Radicalisering in Den Bosch?
=de volgende discutabele film op maandag 2 mei: Er is wieder da, een komische film over de terugkeer van Hitler in onze tijd.
(in principe steeds de eerste maandag van de maand, zie ook januari.)